Paraišką dėl balsų perskaičiavimo Viskonsine pateikė Žaliųjų partijos kandidatė į JAV prezidento postą Jill Stein.

Manoma, kad beveik trijų milijonų balsalapių perskaičiavimas rankiniu būdu prasidės kitos savaitės pabaigoje, kai Dž. Stein rinkimų štabas perves reikiamą mokestį. Pasak jos, suma sudaro apie 1,1 milijono dolerių.

Be to, Dž. Stein reikalauja perskaičiuoti balsus dviejose kitose valstijose - Mičigane ir Pensilvanijoje. Ji pareiškė jau surinkusi tam 5 milijonus dolerių, o iš viso ketinanti surinkti 7 milijonus, kad padengtų visas išlaidas. Visose trijose valstijose, kur Dž. Stein reikalauja perskaičiuoti balsus, nedidele persvara pergalę iškovojo respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas.

Kiek daugiau kaip 1 procentą balsų surinkusi Dž. Stein teigia, kad jos tikslas - ne kvestionuoti D. Trumpo pergalę, o patikrinti JAV rinkimų sistemos sąžiningumą. Anot jos, nors nėra jokių balsavimo klastojimo ar klaidų įrodymų, tik kruopšti rezultatų analizė trijose valstijose "įtikins amerikiečius".

Pagal lapkričio 8 d. įvykusių rinkimų rezultatus bus sudaryta Rinkikų kolegiją iš 538 žmonių, kuri turės gruodžio 19 d. formaliai išrinkti Amerikos prezidentą. Pergalės daugiau gyventojų turinčiose valstijose, kurios deleguoja į Rinkikų kolegiją daugiau atstovų, užtikrino D. Trumpui mažiausiai 290 rinkikų balsų. (Pergalei reikalingas minimumas - 270 balsų.)

Kaip jau buvo pranešta, už demokratų atstovę Hillary Clinton balsavo daugiau kaip 64,2 milijono amerikiečių, už D. Trumpą - apie 62,2 milijono, bet tai nepakeis rinkimų rezultatų.

Išrinktasis JAV prezidentas D. Trampas pradės eiti pareigas sausio 20 d.

Ekspertai ragino Hillary Clinton rinkiminės kampanijos atstovus kvestionuoti rinkimų rezultatus trijose valstijose: Viskonsine, Mičigane ir Pensilvanijoje.

Pergalės tik Viskonsino valstijoje H. Clinton neužtektų aplenkti D. Trumpo – H. Clinton gautų tik 10 balsų rinkikų kolegijoje.