Baiminamasi, kad stichija valstijai gali atnešti precedento neturinčios žalos, skelbia naujienų agentūra AP.

Anot gubernatoriaus Ricko Scotto, sekmadienį „Irmai“ pasiekus Floridos vakarinę pakrantę, baiminamasi baisiausio scenarijaus. Savo namus dėl saugumo vietos valdžia prašo palikti apie 6,3 mln. iš 21 mln. valstijos gyventojų. Šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje gubernatorius į evakuacijos zoną patenkantiems amerikiečiams kalbėjo: „Privalote išvykti – ne šiąnakt, ne po valandos, o tuojau pat“.

Gubernatoriaus teigimu, vakarinėje Floridos pakrantėje tikimasi net iki 4,5 metro aukščio potvynio bangų. Tampos įlankos vietovėje laukiama potvynio bangų, kurių aukštis prie krantų sieks nuo 1,5 iki 2 metrų.

„Tai bus baisiausia audra per visą valstijos istoriją“, – perspėja gubernatorius.

Uraganas Irma

Floridos valstijos nepaprastųjų situacijų valdymo pareigūnai prieš užgriūnant uraganui „Irma“ savo namus palikti paprašė dar papildomai 700 tūkst. žmonių. Tai reiškia, kad iš viso stichija iš namų jau išgynė per 7 mln. vietos gyventojų.

Floridos nepaprastųjų situacijų valdymo divizijos atstovai šeštadienį skelbė, kad rekomendacinio ir privalomojo pobūdžio raginimai apleisti namus pasiekė per 6,3 mln. žmonių. „Irmos“ maršrutui pasukus Vakarų kryptimi, teko perspėti dar beveik milijoną žmonių.

Audros mastas ir judėjimo trajektorija paskatino pareigūnus perspėti žmones gyvenančius abejose Floridos pakrantėse, įskaitant ir kelis valstijos populiacijos centrus. Florida – trečioji pagal dydį JAV valstija, kur gyvena per 21 mln. žmonių. Dar 540 tūkst. žmonių paprašyti apleisti savo namus rytinėse Džordžijos teritorijose.

Pietų Karolinos valstijoje nurodymas palikti savo namus buvo išplatintas aštuonių barjerinių salų gyventojams. Jis galioja ir daugiausiai gyventojų turinčiai tokia salai Hilton Hed Ailandui, kur gyvena per 40 tūkst. žmonių.

Uraganas Irma

Uraganas „Irma“ jau nusilpo iki trečios kategorijos audros, tačiau, prieš pasiekdamas Floridos krantus, anot meteorologų, jis vėl sustiprės. Stichija nusiaubė ir Kubą, tačiau pasitraukusi nuo salos greičiausiai dar sustiprės.

„Irma“ Floridos salas greičiausiai pasieks sekmadienio rytą vietos laiku, o antroji jos stotelė bus Tampa. Nacionalinis uraganų tyrimų centras perspėja, kad „audrą lydės mirtinai pavojingi vėjai“. Taip pat pietvakarių Floridoje prognozuojami potvyniai, o salose – gausūs krituliai.

Floridos vakarinei pakrantei skirtas perspėjimas apie uraganą galioja kone iki Aucilla upės, esančios į pietus nuo Talahasio, bei iki „Indian Pass“ teritorijos. Pavojaus zona rytinėje pakrantėje driekiasi į šiaurę iki Fernandinos paplūdimio.

Nenumaldomai artėjant grėsmingajai „Irmai“, JAV pareigūnai suka galvą, kaip nuo stichijos apsaugoti toksiškų atliekų laikymo centrus.

Respublikonų senatorius Marco Rubio sako, kad EPA personalas, su kuriuo jam teko bendrauti, „nusiteikęs optimistiškai“ ir viliasi, kad „Irma“ toksiškų atliekų laikymo centrams žalos nepadarys, tačiau ir jie „negali būti 100 proc. tikri, kad viskas bus gerai“.

„Superfund“ kenksmingų atliekų laikymo centre yra tiek rytinėje, tiek vakarinėje Floridos pakrantėje. Anot M. Rubio, pavojus minėtiems objektams gana realus, tačiau ne toks didelis, kokį Hjusonui dėl Teksaso naftos pramonės kėlė uraganas „Harvey“.

Anot Floridos nepaprastųjų situacijų valdymo pareigūnų, prieš užklumpant „Irmai“, maždaug 300 slėptuvių jau apsistojo per 51 tūkst. gyventojų.