Tada beveik per naktį kasdienių atvejų skaičius sumažėjo, grąžindamas viltį, kad pandemijos pabaiga – bent jau kai kuriose pasaulio vietose – jau ne už kalnų.

Dabar, kai JAV ir didžioji pasaulio dalis kovoja su delta siautuliu, žmonės gręžiasi į JK ieškodami atsakymų, kaip gali toliau vystytis ligos protrūkiai. Tačiau vienintelio atsakymo nėra, nes mutacijos ir skirtingas pasiskiepijimo lygis sukuria sąlygas viruso rodiklių svyravimams. Nors ekspertai sutaria dėl kai kurių JK istorijos veiksnių, jiems nėra lengva suprasti, kas lėmė staigų kasdienių atvejų skaičiaus sumažėjimą ir ar tikrai jau galima lengviau atsikvėpti.

„Tai įspūdingai spartus mažėjimas, kurio mažai kas tikėjosi, – sakė Martinas McKee, Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos Europos visuomenės sveikatos profesorius, kuris svarsto visas įmanomas galimybes – pradedant tuo, kad jaunimas vengia atlikti „Covid“ testus ir baigiant vyresnio amžiaus žmonių grįžimu prie socialinio atsiribojimo bei išaugusiu šalies imunitetu. – Atvirai kalbant, paaiškinti šį fenomeną nėra taip paprasta.“

Liepos 17 d. naujų kasdienių atvejų skaičius JK pasiekė beveik 55 000, o šios savaitės pradžioje nukrito žemiau 25 000. Situacija keičiasi kiekvieną dieną, tačiau savaitės tendencija išties atrodo daug žadanti.

Indijoje, kur pirmą kartą buvo nustatyta delta atmaina, atvejų skaičius taip pat sparčiai mažėja, nors gegužę siekė daugiau nei 400 000 per dieną. Dabar infekcijos sudaro maždaug dešimtadalį gegužės lygio.

Dėl vieno dalyko sutaria visi: JK gelbėja aukštas vakcinacijos lygis, nes šalyje apie 57 proc. gyventojų yra gavę abi skiepo dozes. Tai daugiau už Europos Sąjungos ir JAV vidurkį, nors abi jau artėja prie 50 proc. slenksčio.

Tai taip pat yra pagrindinė priežastis, kodėl hospitalizacijų ir mirčių nuo koronaviruso skaičius JK pastarosiomis savaitėmis auga, tačiau nė iš tolo nesiekia praėjusios žiemos košmaro.

Pasak Bristolio universiteto virusologo Davido Matthewso, itin užkrečiama delta mutacija veikiausiai įsismarkavo ir užkrėtė kone visus dar nepaskiepytus JK gyventojus. Tačiau tai neprives prie tokio visuomenės imuniteto, kuris, kaip daugelis vylėsi, galiausiai nebeleistų virusui cirkuliuoti.

„Tiksliau būtų sakyti, kad dabartinis visuomenės imunitetas apsaugos žmones nuo patekimo į ligoninę ir mirties, – teigė D. Matthewsas. – Mes turbūt artėjame prie šito JK.“

Delta atmaina aršiau nei ankstesnės puola jaunesnio amžiaus gyventojus, bent jau kalbant apie naujų atvejų skaičių. Tai nenuostabu, nes JK tik nedaugeliui jaunesnių nei 18 metų asmenų leidžiama skiepytis nuo „Covid“, o dvidešimtmečiai – ta populiacijos dalis, kuri rečiausiai atsiraitoja rankoves.

Mokslo metais mokiniai turėjo reguliariai atlikti „Covid“ testus, kurie užfiksavo galybę lengvų ir besimptomių atvejų ir padėjo pakurstyti vadinamąją „pingdemiją“ – kai atvejų sekimo programėlės milijonams britų, turėjusių kontaktą su užsikrėtusiais asmenimis, nurodė laikytis karantino.

Tai, kad mokyklos vasarą uždarytos, gali būti pagrindinis veiksnys, lemiantis pastarąjį praneštų atvejų skaičiaus mažėjimą.

„Jaunesni žmonės nenoriai testuojasi, ypač jei tai gresia karantinu, sėdėjimu namuose, todėl daugelis tikriausiai nekreipia dėmesio į nosies užgulimą, kosulį ar peršalimą, – sakė Kembridžo terapinės imunologijos ir infekcinių ligų instituto klinikinės mikrobiologijos profesorius Ravindra Gupta. – Kitą savaitę jie galbūt vyks atostogauti. Ir, žinoma, jų bus klausiama, ar turi teigiamą testą, o su teigiamu testu viešbutis jų neįsileis.“

Mažėjantys skaičiai ypač glumina, atsižvelgiant į kai kuriuos liepos pradžioje nuskambėjusius įspėjimus. Neilas Fergusonas, Londono imperatoriškojo koledžo epidemiologas, kurio modeliavimas padėjo suprasti pirmojo karantino tendencijas, teigė, kad atvejų skaičius gali išaugti iki 100 000 per dieną. Sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas taip pat paskelbė panašų įspėjimą.

R. Gupta ragina pareigūnus susilaikyti nuo skubotų išvadų apie pandemijos situaciją. Pavojaus lygis nebus aiškus iki rudens, kai vėl atsidarys mokyklos, o atvėsus orams žmonės vis dažniau bendraus patalpose.

Taip pat praeis laiko, kol pamatysime JK vyriausybės pastangų atidaryti ekonomiką poveikį, įskaitant vadinamąją „Laisvės dieną“ liepos 19-ąją. Vis dėlto daugelis žmonių ir toliau išlieka atsargūs: penktadienį paskelbta apklausa atskleidė, kad 95 proc. suaugusiųjų už savo namų ribų vis dar nešioja veido kaukes, o beveik du trečdaliai laikosi socialinės distancijos.

R. Guptos komanda Kembridže keletą mėnesių tyrinėjo genetinius delta atmainos pokyčius ir pasekmes žmonių sveikatai, ir ypač nerimauja dėl grėsmės, kurią ji kelia daliai jau pasiskiepijusių asmenų. Ši grėsmė per ateinančius mėnesius greičiausiai kels susirūpinimą ir likusiam pasauliui.

Lengva delta atmainos replikacija reiškia, kad žmonės veikiausiai sugeba ją išplatinti pačioje infekcijos pradžioje – anksčiau, nei sirgdami ankstesnėmis atmainomis, o tai paspartina perdavimo grandines ir sukelia šokiruojančiai staigų naujų atvejų šuolį.

Pasak R. Guptos, antikūnų lygis taip pat turi būti didesnis, kad būtų išvengta delta infekcijos. Tai, kad antikūnų mažėja, gali nesukelti didesnės problemos daugumai žmonių, turinčių sveiką imuninę sistemą, tačiau kai kuriems senyviems ar rizikos grupėse esantiems asmenims tai gali būti pavojinga ar net mirtina.

Šiuo metu labai svarbu, kad šalys paskiepytų kuo daugiau žmonių, apribojant naujų atmainų – galbūt naujos delta versijos, kuri dar sparčiau užkrėstų paskiepytus žmones – atsiradimo galimybę ir sumažinant tikimybę, kad „Covid“ pacientai vėl užpildys ligonines. Tai tampa vis aktualiau, nes akivaizdu, kad koronavirusas trauktis neketina.

„Kiekvienas žmogus anksčiau ar vėliau susidurs su šiuo virusu, – sakė D. Matthewsas. – Galbūt ne šiais metais, o gal ir ne kitąmet. Bet susitikimo su virusu išvengti nepavyks. Ir patikėkite, su šiuo virusu susitikti geriau tada, kai esate paskiepytas. Jūsų imuninė sistema bus pasiruošusi arba ne, ir tikrai bus geriau, jei ji bus ginkluota iki dantų ir pasirengusi kovai.“