Turkijos žiniasklaida, tarp jų transliuotojas NTV, skelbia, jog didžiausia opozicinė pasaulietiška Respublikonų liaudies partija (CHP) sujungs savo pajėgas su naująja nacionalistine partija „Iyi“ („Gerai“), konservatyviąja „Saadet“ („Sėkmės“) partija bei centro dešiniąja Demokratų partija.

Turkijoje birželio 24 dieną vyks prezidento ir parlamento rinkimai. Naujasis aljansas bendrai kovos dėl vietų šalies parlamente, tačiau kiekviena partija iškels savo kandidatus į prezidento postą, nurodoma pranešimuose.

Pasak vieno šaltinio CHP, kuris nenorėjo būti įvardytas, partijos dabar veda derybas, o ketvirtadienį tikriausiai bus pasirašytas aljanso įkūrimo protokolas.

Turkijos vyriausybė sukritikavo šį žingsnį ir vadino jį paprasčiausiu manevru, kurio tikslas - bet kokia kaina pasipriešinti R. T. Erdoganui. Tuo metu vicepremjeras Bekiras Bozdagas kandžiai pajuokavo, šis „priverstinis aljansas primena priverstinę santuoką“.

Naujasis aljansas yra formuojamas kaip atsvara R. T. Erdogano valdančiosios konservatyviosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) šiemet sudarytam aljansui su Nacionalistų judėjimo partija (MHP). MHP remia R. T. Erdogano siekį tapti prezidentu.

Naujajame keturių partijų bloke susijungs iš esmės skirtingos politinės jėgos, kurias vienija opozicija dabartiniam šalies prezidentui R. T. Erdoganui.

CHP save laiko Turkijos pasaulietiškų tradicijų puoselėtoja, partija „Iyi“ yra naujas nacionalistų junginys, partija „Saadet“ laikosi konservatyvių religinių pažiūrų, o Demokratų partija buvo valdžioje paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Tačiau naujajame aljanse nėra prokurdiškosios Liaudies demokratijos partijos (HDP), kuri šiuo metu yra trečiai pagal dydį partija parlamente, tačiau daugelis jos lyderių šiuo metu yra pasodinti už grotų.

Partijos „Iyi“ lyderė Meral Aksener ir kiti aukšto rango pareigūnai anksčiau priklausė MHP, bet pasitraukė iš partijos, kai jos lyderis Devletas Bahceli suartėjo su R. T. Erdoganu.

Anksčiau trečiadienį M. Aksener oficialiai iškėlė savo kandidatūrą vadovauti Aukščiausiajai rinkimų tarybai (YSK).

CHP ir HDP penktadienį turėtų paskelbti savo kandidatus, kurie mes iššūkį R. T. Erdoganui prezidento rinkimuose. Tarp galimų HDP kandidatų minimas buvęs partijos vadovas Selahattinas Demirtasas, nors jis yra įkalintas nuo 2016 metų lapkričio. Tačiau dauguma apžvalgininkų nemato, kas galėtų būti stiprus CHP partijos kandidatas.

Birželio 24-osios rinkimai turės didelę reikšmę šiuolaikinės Turkijos istorijoje. Po rinkimų bus pereita prie naujos prezidentinės valstybės valdymo sistemos, kurioje bus panaikintas premjero postas, o prezidentui bus suteikta naujų vertikalaus valdymo įgaliojimų.

Tokiai reformai buvo pritarta 2017 metų balandį įvykusiame referendume, tačiau kritikai baiminasi, kad pokyčiai suteiks prezidentui autoritarinius įgaliojimus.