Šis netikėtas pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Ch.Lagarde antradienį buvo jau ketvirtą kartą apklausta specialaus teismo Paryžiuje, kuris tiria bylas dėl netinkamos ministrų veiklos. Šis tyrimas taip pat meta šešėlį ant jos darbo TVF vykdomosios direktorės poste.

„Prancūzijos Respublikos teisingumo teismo tyrimų komisija nusprendė pradėti dėl manęs oficialų tyrimą“, – ji sakė duodama išskirtinį interviu naujienų agentūrai AFP.

Prancūzijoje oficialaus tyrimo pradžia yra artimiausias atitikmuo kaltinimų pateikimui. Paprastai toks žingsnis atliekamas, kai tiriantysis teisėjas nusprendžia, kad yra pagrindo kelti bylą, tačiau jis ne visuomet veda į bylos nagrinėjimą teisme.

„Nurodžiau savo advokatui pateikti apeliaciją dėl šio sprendimo, kurį laikau visiškai nepagrįstu, – sakė Ch.Lagarde. – Grįžtu į Vašingtoną, kur ketinu informuoti savo valdybą.“

Christine Lagarde
Paklausta, ar ketina atsistatydinti iš TVF, ji atsakė: „Ne.“

Ch.Lagarde byla susijusi su incidentu, kai ji 2008 metais nurodė išmokėti iš valstybės iždo 400 mln. eurų (1,38 mlrd. litų) kompensaciją susikompromitavusiam prancūzų verslininkui Bernard’ui Tapie.

Šio skandalo istorija prasidėjo 1993 metais, kai B.Tapie, laikomas viena spalvingiausių asmenybių Prancūzijos versle, pardavė savo dalį, turėtą sporto įrangą gaminančioje bendrovėje „Adidas“, bankui „Credit Lionnaise“.

Netrukus bankas perpardavė akcijas už didesnę kainą.

Tada B.Tapie pareiškė, kad „Credit Lionnaise“ jį sąmoningai apgavo, ir pareikalavo, jog valstybė, kuri yra pagrindinė to banko akcininkė, kompensuotų patirtus nuostolius.

Verslininko ir banko ginčą stebėjo Finansų ministerija, ir tuometinis Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pasiūlė savo finansų ministrei Ch.Lagarde perduoti tą bylą į arbitražą.

Trijų narių arbitražo komisija ginčą išsprendė B.Tapie naudai, tačiau įtariama, kad šiam verslininkui tokiu būdu buvo atsidėkota už palaikymą N.Sarkozy per 2007 metų prezidento rinkimų kampaniją.

„Po trejus metus trukusių procedūrų vienintelis išlikęs įtarimas – jog per neapsižiūrėjimą galėjau praleisti galimybę užblokuoti arbitražą, kuris užbaigė ilgai trukusį B.Tapie bylinėjimąsi“, – Ch.Lagarde sakė AFP.

TVF vadovė visuomet neigė, kad nusižengė įstatymams, ir tokios pačios pozicijos laikėsi trečiadienį. Po apklausos šių metų kovą ji sakė, kad „visuomet veikė atsižvelgdama į šalies interesus ir laikydamasi įstatymų“.

Iki šiol ji išvengė oficialaus kaltinimų pateikimo, dėl kurio Ch.Lagarde veikiausiai tektų atsistatydinti iš TVF vadovės posto. Jai yra suteiktas ypatingosios liudininkės statusas, įpareigojantis atvykti į apklausą kaskart, kai teismas to paprašo.

Šioje byloje kaltinimai pateikti penkiems žmonėms, įskaitant Stephane'ą Richard'ą, tuometį Ch.Lagarde administracijos vadovą, dabar vadovaujantį telekomunikacijų milžinei „Orange“.