Pataisos, keliančios nerimą Briuseliui ir Vašingtonui bei provokuojančios protestus Budapešte, suvaržo Vengrijos aukščiausios teismo institucijos galias ir grąžina prieštaringai vertinamas priemones, kurias jos teisėjai pastaraisiais mėnesiais pripažino besikertančiomis su pagrindiniu įstatymu.

Europos Komisija ir Europos Taryba reagavo nedelsdamos, sakydamos, kad Vengrijos konstitucijos pataisos "kelia susirūpinimą dėl įstatymo viršenybės principo, ES teisės ir Europos Tarybos standartų laikymosi"..

Likus kelioms valandoms iki balsavimo, viena ES atstovė sakė, kad Briuselis imsis veiksmų, kurie padės užtikrinti, kad Bendrijos narės laikytųsi ES įstatymų.

Briuselis yra susirėmęs su V.Orbanu dėl įvairių klausimų, tarp jų dėl žiniasklaidos laisvės ir konstitucinio teismo bei centrinio banko kontrolės, kai šis dešiniųjų pažiūrų politikas atėjo į valdžią prieš trejus metus.

Vašingtonas taip pat išsakė priekaištų dėl pastarųjų konstitucijos perrašinėjimų, o Valstybės departamentas pareiškė, jog šios pataisos nusipelnė "atidesnio nagrinėjimo ir kruopštesnio svarstymo".

Tačiau Vengrijos užsienio reikalų ministras Janosas Martonyi pirmadienį pareiškė, kad Budapeštas elgiasi sąžiningai.

"Jeigu kas nors prieštarauja ES teisei, mes rasime sprendinį. Visais atvejais esame pasiruošę kalbėtis - dėl bet ko, bet kada, su bet kuo."

J.Martonyi sakė žurnalistams Briuselyje, kad vyriausybė kreipsis į Venecijos komisiją - Europos Tarybos patariamąjį organą - prašydama pateikti savo nuomonę, pranešė valstybinė naujienų agentūra MTI.

Europos Tarybos vadovas Thorbjornas Jaglandas yra prašęs Vengrijos susilaikyti nuo naujųjų pataisų priėmimo, kol jas išnagrinės Venecijos komisija.

Parlamentui, kuriame V.Orbano partija "Fidesz" turi dviejų trečdalių daugumą, priėmus naująsias pataisas, Konstitucinis teismas nebegalės pripažinti prieštaraujančiais pagrindiniam įstatymui teisės aktų, priimtų dviejų trečdalių parlamento balsų dauguma ir įtrauktų į šalies konstituciją.

Vengrijos konstitucija, oficialiai vadinama Pagrindiniu įstatymu, taisoma jau ketvirtąjį kartą nuo jos įsigaliojimo pernai sausio 1-ąją. Ši konstitucija pakeitė ankstesnę, kurią V.Orbano partija laikė komunistinės epochos reliktu.

Konstitucinis teismas dabar galės tik peržiūrėti ir pateikti išvadas dėl tolesnių pagrindinio įstatymo pataisų procedūrinių aspektų, o ne dėl jų turinio.

Prezidentas nebeturės veto teisės ir bus įpareigotas pasirašyti konstitucijos pataisas, nebent kiltų procedūrinių prieštaravimų.

Kiti pakeitimai leidžia partijai rengti politines transliacijas tik valstybinėje žiniasklaidoje, įpareigoja valstybės pagalbą gaunančius studentus tam tikrą laikotarpį privalomai dirbti Vengrijoje, taip pat draudžia miegoti gatvėse.

Pataisos taip pat įtvirtina apibrėžimą, kad šeima yra "vyro ir moters santuoka", nors anksčiau teismas šią nuostatą yra atmetęs kaip "per siaurą" ir diskriminuojančią kitokių formų partnerystę.

Vyriausybė tvirtina, kad šis teisės aktų paketas, vadinamas 4-ąją pataisa, yra daugiausiai techninio pobūdžio, tačiau oponentai tvirtina, kad jis paspartins puolimą prieš demokratines institucijas.

Socialistų partijos, kuri yra didžiausia opozicinė jėga, vadovas Attila Mesterhazy, pareiškė, kad V.Orbanas siekia "atkeršyti konstituciniam teismui, studentams, opozicijos partijoms ir visiems, kad nesielgia pagal vyriausybės norus". Jo partija šį balsavimą boikotavo.

Apie 1 500 žmonių pirmadienio vakarą balsavo prie prezidentūros, ragindami prezidentą Janosą Aderį nepasirašyti naujųjų pakeitimų.

J.Aderis, kuris paprastai palaiko V.Orbano veiksmus, sakė negalintis komentuoti, kol nėra grįžęs į Vengriją po vizito Vokietijoje.