„Palaikant glaudžius ryšius su prezidentu buvo priimtas sprendimas perduoti Ukrainai gynybinės paskirties amunicijos, – P. Solochą citavo radijo stotis. – Prie šio sprendimo dirba krašto apsaugos ministras.“

Vakarų šalys susirūpinusios dėl rusų pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos. Jos būgštauja, kad Maskva planuoja įsiveržti į kaimyninę šalį, ir grasina jai atsakomosiomis sankcijomis. Rusija ne kartą neigė turinti tokių planų.

Lenkija taip pat nurodė besiruošianti potencialiai iki 1 mln. pabėgėlių iš Ukrainos bangai, jeigu derybos žlugtų ir kiltų karas.

P. Solochas žurnalistams sakė, kad šiuo metu Ukrainai ketinama perduoti „dešimtis tūkstančių vienetų šaudmenų“ ir kad Varšuva dabar laukia Kijevo atsakymo.

Antradienį Ukrainoje planuoja apsilankyti Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

Vidaus reikalų viceministras Maciejus Wasikas praeitą savaitę taip pat kalbėjo, kad Lenkija yra pasiruošusi savo kaimynei suteikti humanitarinę pagalbą.

„Jeigu padėtis Ukrainoje baigtųsi karu, tuomet turime būti pasiruošę tikrų pabėgėlių antplūdžiui, – televizijai „Republika“ sakė M. Wasikas. – Vidaus reikalų ministerija jau kurį laiką imasi žingsnių, kad parengtų mus net ir milijono žmonių bangai.“

Viceministras nurodė, kad Lenkija, turinti 38 mln. gyventojų, turėtų paruošti sienos perėjas ir medicinos tarnybas tokiam atvykėlių antplūdžiui, taip pat parengti vietas pabėgėliams apgyvendinti ir pasirūpinti jų maitinimu.

Lenkijoje jau dabar gyvena daug ukrainiečių. Dalis jų priklauso senai tautinei bendruomenei, kurią sudaro apie 50 tūkst. ukrainiečių, turinčių Lenkijos pilietybę.

Dar apie 300 tūkst. ukrainiečių turi leidimus gyventi Lenkijoje, bet tikrasis šalyje gyvenančių Ukrainos piliečių skaičius, kaip manoma, yra daug didesnis.

Rusijos ir Vakarų santykiai šiuo metu yra pašliję labiausiai nuo šaltojo karo, Maskvai dislokavus prie sienų su Ukraina dešimtis tūkstančių karių.

Kariuomenės telkimas kursto nuogąstavimus, kad Rusija planuoja invaziją. Padidėjus įtampai NATO pradėjo svarstyti galimybę sustiprinti savo pajėgas Aljanso rytiniame sparne.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją