Demonstracija Vuhanio mieste – dar vienas Kinijos aktyvistų bandymas priešintis šalies valdžios siekiui pažaboti bet kokią opoziciją viešų protestų forma. Aktyvistai atvirai kritikuoja giliai šalyje įsišaknijusią lyčių nelygybę ir diskriminacijos darbe problemą.

„Diskriminacija dėl lyties Kinijoje labai plačiai paplitusi ir netgi tam tikra prasme įteisinta. Tačiau pastaraisiais metais vis daugiau moterų jungiasi prie socialinių ir pilietinių judėjimų ir reikalauja pokyčių“, - teigia Honkonge veikiančios organizacijos „China Labour Bulletin“ ryšių su visuomene departamento vadovas Geoffas Crothallas.

Pirmadienį vykusio protesto nuotrauka, skelbta Kinijos dienraštyje „Legal Daily“, vaizduoja septynias prie provincijos valdžios pastato stovinčias merginas, visos jos savigynos pozoje sukryžiavusios rankas. Merginos mūvi tarsi didžiuliais apatiniais, ant kiekvienų puikuojasi kiniškas hieroglifas, reiškiantis apžiūrą, perbrauktas raudonu brūkšniu.

Reikalavimas, įsigalėjęs dar 2005 metais, numato, jog Kinijos moterys, norinčios įsidarbinti valstybės tarnybose, privalo apsilankyti pas ginekologą, atlikti tyrimus dėl lytiniu keliu plintančių ligų ir piktybinių auglių. Darbo ieškančios moterys taip pat privalo atsakyti į klausimus apie savo menstruacinį ciklą.

„Protesto akcijos metu raginome valdžią atsisakyti šio reikalavimo“, - „Legal Daily“ sakė viena iš demonstracijos dalyvių.

Kovą Pekine veikianti ne pelno siekianti socialinio teisingumo grupė „Yirenping Center“ valdžios institucijoms, tarp kurių iš Žmogiškųjų išteklių bei socialinės apsaugos ministerijai, išsiuntė atvirą laišką, kuriame išreiškė protestą prieš ginekologines apžiūras, tačiau atsakymo taip ir nesulaukė.

„Darbe lytiniu keliu plintančios ligos neplatinamos, todėl manome, jog reikalauti dėl jų tirtis yra tikrai nebūtina, nereikalingi ir tyrimai dėl auglių. Jeigu einu į ligoninę, ieškodamas darbo, nejau būtini tokie išsamūs, netgi intymūs tyrimai?“, - klausia socialinio teisingumo grupės advokatas Huang Yizhi.