Vidurvasaris Ukrainos kariuomenei buvo gana sėkmingas: pavyko perimti keleto miestų kontroliavimą, kuriuos prieš tai buvo užėmę separatistai.

Liepos 27 d. pasiektas 60 kilometrų nuo Donecko nutolęs Šachtiorskas. Vis dėlto po įtemptų kovų Ukrainos pajėgoms teko pasitraukti iš Šachtiorsko, rašo www.rus.DELFi.ee.

Keturi vyrai kibirais iš rūsio traukia anglis, automobilio priekaba beveik pilna. „Nėra prasmės čia laikyti anglių“, - paaiškino Gennadijus. Iš jo motinos namų liko tik pamatai, pora sienų ir sudegęs šaldytuvas.

Vyrams baigus darbus, vienas iš jų – pensininkas Valerijus – pasisiūlė aprodyti, kaip dabar atrodo jo namas. „Čia stovėjo tankas, čia – dar vienas, o čia – šarvuotis“, - rodo vyras, vaikščiodamas miesto pakraštyje. Asfalto danga duobėta. Abiejose kelio pusėse – sugriauti privatūs namai.

S. Mejkaras primena, kad vasarą separatistai tvirtino neapšaudantys gyvenamųjų kvartalų.

Iš Valerijaus namo beveik nieko nelikę. „Čia buvo virtuvė, čia – svetainė“, - pasakoja vyras, rodydamas į apdegusius savo namų likučius. Grindys nubarstytos stiklo duženomis, čerpėmis ir metalo skeveldromis, o pora išlikusių metalinių stogo konstrukcijų bet kurią akimirką gali sugriūti.

„Visą gyvenimą taupėme pinigus ir pastatėme šį namą“, - pasakoja Valerijus, o jo akyse tuo metu tvenkiasi ašaros. „Žinoma, „Donecko liaudies respublika“ sako, kad paduos Ukrainą į teismą, kad išsiaiškintų, iš kur šaudė jie, o iš kur – kiti, ir kas kaltas“, - tęsė jis, tačiau patikino netikintis, kad iš to kas nors išeis, nes suvokia, kad niekas jam nepadės.

S. Mejkaras linkęs daryti išvadą, kad čia buvo ukrainiečių tankai, kažin ar jie patys šaudė į savus, todėl labiausiai tikėtina, kad šaudė separatistai, tačiau jie pataikė į daugelio taikių gyventojų namus.

Internete galima rasti vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip separatistai šaudo iš šalia daugiaaukščių esančių ginklų. S. Mejkaras pabrėžia, kad šiame vaizdo įraše jis atpažino centrinę Šachtiorsko aikštę, kurioje jis jau anksčiau yra susitikęs su žmonėmis, stovėjusiais eilėje prie vandens.