Pirmadienį 44 metų Nathanui Verhelstui, gimusiam kaip Nancy, buvo suleista mirtina nuodų injekcija. Eutanazijos jis pareikalavo dėl „nepakeliamų psichologinių kančių“, kurias kėlė nepavykusi lyties keitimo operacija, pavertusi jį ne vyru, bet pabaisa“, rašo „The Telegraph“.

Ši tragiška istorija atgaivino Belgijoje diskusijas dėl eutanazijos.

Ketvirtadienį jo motina patvirtino per vieną interviu visai prieš pat mirtį pasakytus Nathano žodžius, jog jis buvo nelauktas vaikas, ir teigė, jog dar neskaitė jo laiško, kuriame jis paaiškina, kodėl paprašė nutraukti jo gyvybę.

„Kai pirmą kartą išvydau „Nancy“, mano svajonės sudužo. Ji buvo tokia bjauri. Mano gimdymas buvo iliuzija. Jos mirtis manęs nejaudina“, - laikraščiui „Het Laatste Nieuws“ sakė motina, kurios tapatybė neskelbiama.

„Tikrai jį (laišką - red. past.) perskaitysiu, bet jis bus kupinas melo. Man šis etapas jau baigtas. Jos mirtis man nerūpi. Nejaučiu jokio sielvarto, abejonių ar gailesčio. Mes niekada nebuvome artimos“, - pridūrė ji.

Lytį iš moteriškosios į vyriškąją pasikeitusį savo vaiką motina vis tiek vadino moterišku vardu.

Tėvų atstumtajam 2009 metais pradėta taikyti hormonų terapija, o vėliau atlikta mastektomija. 2012 metais įvyko nesėkminga operacija, kurios metu mėginta suformuoti penį.

„Buvau pasirengęs švęsti naują gimimą. Tačiau, pažvelgęs į veidrodį, pasibjaurėjau tuo, ką pamačiau. Mano nauja krūtinė nebuvo tokia, kokios tikėjausi. Naują penį organizmas bandė atmesti. Nenoriu būti... pabaisa“, - kalbėjo Nathanas.

„Buvau mergina, kurios niekas nenorėjo. Mano broliai buvo laukiami, mylimi, o mano kambarys buvo patalpa nenaudojamiems daiktams laikyti virš garažo. Jeigu tik tu būtum berniukas, vis skųsdavosi mama. Mano buvimas buvo toleruojamas – ir nieko daugiau“, - prieš mirtį sakė Nathanas.

2012 metais Belgijoje užfiksuoti 1 tūkst. 432 eutanazijos atvejai – tai net 25 proc. daugiau nei 2011 metais. Šiuo metu Belgijos pareigūnai kaip tik svarsto, ar eutanaziją imti taikyti ir vaikams.

Eutanaziją, kurią, paciento prašymu, gali atlikti gydytojas, legali vos trijose Europos šalyse – Nyderlanduose, Belgijoje ir Liuksemburge.