Tyrimas, gruodžio 14 dieną paskelbtas savaitraštyje „The BMJ“, atkreipia dėmesį, kad per pasirodymus viešumoje Rusijos prezidentas „akivaizdžiai riboja dešinės rankos mostus“.

Straipsnį, paskelbtą Didžiosios Britanijos medicinos žurnalo „The BMJ“ kalėdiniame numeryje, parašė grupė Portugalijos, Italijos ir Nyderlandų neurologų.

Specialistai, analizuojantys laikysenos ir judėjimo ypatumus, kurie gali būti potencialių sveikatos sutrikimų ženklai, nurodė, kad juos nustebino „išskirtinė“ V. Putino eisena.

Pateikiama išvada, esą toks asimetriškas rankų judėjimas einant gali būti vienas iš pirmųjų Parkinsono ligos simptomų.

Nepaisant to, tyrimo autoriai – neurologijos specialistai iš Portugalijos, Italijos ir Nyderlandų – tvirtina, kad tai greičiausiai netiesa, nes nepastebėta daugiau jokių su minėtąja liga susijusių požymių.

Tiesą sakant, kaip teigia specialistai, V. Putinas demonstruoja tiesiog idealius „judesių koordinavimo gebėjimus“, o tai įrodo jo pomėgis tokiai fizinei veiklai kaip dziudo ir plaukimas.

Ekspertai, remdamiesi gauta teorine medžiaga, sako, kad Rusijos prezidento eisenos ypatumus galėjo lemti mokymai, kuriuos jis turėjo tais laikais visus bauginusioje saugumo agentūroje, kur, prieš įžengdamas į politiką, padarė stulbinančią karjerą.

„Remiantis mūsų gauta medžiaga, galima daryti išvadą, kad KGB operatyvininkai buvo mokomi savo ginklą laikyti dešinėje pusėje, arti krūtinės, kad, esant reikalui, galėtų akimirksniu juo pasinaudoti“, – teigia specialistai.

Dmitrijus Medvedevas, Vladimiras Putinas

Norėdami patikrinti savo iškeltos hipotezės patikimumą, neurologai atidžiai analizavo kitų Rusijos pareigūnų eisenos vaizdo įrašus, kuriuos rado svetainėje „YouTube“.

Judėjimo sutrikimų neurologijos profesorius iš Nyderlandų Radboudo universiteto medicinos centro Neimegeno mieste Bastianas Bloemas, kuris ir vadovavo šiam tyrimui, sako: jo komanda buvo priblokšta to, ką pamatė.

Paaiškėjo, kad lygiai taip pat kaip ir šalies prezidentas eina ir ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas, buvęs Rusijos gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas ir Sergejus Ivanovas bei vienas iš Rusijos armijos vadų Anatolijus Sidorovas.

Anatolijus Serdiukovas ir Dmitrijus Medvedevas

Kaip ir V. Putinas, S. Ivanovas yra buvęs KGB pareigūnas, Šaltojo karo metais dirbęs Europoje. A. Serdiukovas ir A. Sidorovas taip pat dalyvavo kariniuose mokymuose, pabrėžia ekspertai.

Vienintelis, ne itin pritampantis šioje kompanijoje, yra D. Medvedevas – teisininkas, kuris tarsi ir neturėjo jokių tiesioginių ryšių su KGB ir netarnavo armijoje, nors universitete ir išklausė trumpus karinius mokymus.

Nuo tada, kai V. Putinas D. Medvedevą pasirinko kaip pamainą laikinai 2008-2012 metais eiti prezidento pareigas, jo eisena tapo įtartinai panaši į mokytojo – kaip ir kalbėjimo maniera.

Sergejus Ivanovas

Cituodami Vakarų žiniasklaidos pranešimus, ekspertai rašo, kad „įrodymai leidžia daryti išvadą, kad D. Medvedevas buvo specialiai mokomas kalbėti, atrodyti ir, kas svarbiausia, vaikščioti kaip prezidentas“.

Tyrime pabrėžiama, kad asimetriška V. Putino rankų laikysena einant greičiausiai yra „elgsenos adaptacija, kurios pareikalavo kariniai ar žvalgybiniai mokymai“.

B. Bloemas AFP naujienų agentūrai sako, kad galbūt V. Putinas tokią pozą pasirinko ir neatsitiktinai: „Tai tarsi rimtas pareiškimas „Ei, žiūrėkite, mane mokė KGB, aš tikras vyras“.

Tyrimui vadovavęs ekspertas sutinka, kad specialistai neturėjo progos susipažinti su V. Putino ligų istorija ir pasikonsultuoti su jo gydytojais. Nepaisant to, V. Putino eisena pastaruoju metu itin domina medicinos ekspertus.

„Taip, šis tyrimas tikrai neįprastas, tačiau labai svarbus“, – telefonu AFP sakė profesorius ir pabrėžė, kad V. Putino eisena užkliuvusi ir anksčiau.

„Tai, ką mes darome dabar – itin atsargus bandymas pristatyti naują hipotezę“, – reziumuoja B. Bloemas.