Apie tai rašo meduza.io.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo bet kuriame pasaulio taške rasti ir nubausti teroristus, susprogdinusius Rusijos orlaivį „A321“.

Anksčiau Federalinės saugumo tarnybos vadovas A. Bortnikovas pareiškė, kad virš Sinajaus pusiasalio įvykusios Rusijos lėktuvo katastrofos priežastis – teroro aktas.

Pasak jo, ant lėktuvo nuolaužų aptikti sprogmenų pėdsakai.

„Galima vienareikšmiškai pasakyti, kad tai buvo teroro aktas“, – saugumo tarnybos FST vadovas A. Bortnikovas sakė V.Putinui per pirmadienį įvykusį susitikimą.

Remdamasis ekspertų išvadomis, jis nurodė, kad lėktuvas subyrėjo ore sprogus bombai, kurios užtaisas atitiko pusantro kilogramo trotilo.

„Mūsų specialistų nuomone, skrendant laineryje sprogo savadarbis sprogstamasis įtaisas. Dėl to lėktuvas subyrėjo ore. Tuo galima paaiškinti, kodėl fiuzeliažo dalys išsibarstė dideliu atstumu“, – sakė Federalinės saugumo tarnybos vadovas.

Jis paaiškino, kad buvo tiriami spalio 31 d. Egipte sudužusio lainerio keleivių asmeniniai daiktai, bagažas ir lėktuvo dalys.

Vladimiras Putinas

Pasitarimas buvo surengtas pirmadienį vėlai vakare Kremliuje. Jame dalyvavo Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, Federalinės saugumo tarnybos direktorius A. Bortnikovas, ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Užsienio žvalgybos tarnybos direktorius Michailas Fradkovas.

„Mes ieškosime jų visur, kad ir kur jie slėptųsi. Mes juos rasime bet kuriame planetos taške ir nubausime“, – sakė V. Putinas antradienį, lapkričio 17 dieną, Kremliuje vykusiame pasitarime.

Prezidentas nurodė šalies Užsienio reikalų ministerijai kreiptis į visus Rusijos partnerius, siekiant surasti ir nubausti teroro išpuolio kaltininkus.

„Vykdant šį darbą, įskaitant nusikaltėlių paiešką ir bausmę, dedame viltis į visus savo draugus“, – pareiškė V. Putinas.

Rusijos lyderis pridūrė, kad šis išpuolis yra „vienas iš kruviniausių nusikaltimų“.

V. Putinas pažadėjo suintensyvinti aviacijos smūgius Sirijoje, kai Maskva patvirtino, kad praeitą mėnesį Egipte sudužęs Rusijos laineris buvo susprogdintas, antradienį pranešė Kremlius.

„Mūsų kovinis darbas Sirijoje turi būti ne vien tęsiamas, bet ir sustiprintas tokiu būdu, kad nusikaltėliai suprastų, kad atpildas neišvengiamas“, – V.Putinas sakė per pirmadienį Kremliuje vykusį Saugumo tarybos posėdį.

Siūlo 50 mln. dolerių premiją už informaciją

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) antradienį pasiūlė 50 mln. JAV dolerių (46,6 mln. eurų) premiją už informaciją, kuri padėtų nustatyti teroristus, susprogdinusius vienos Rusijos oro bendrovės lainerį virš Egipto Sinajaus pusiasalio.

„Federalinė saugumo tarnyba prašo Rusijos ir tarptautinės bendruomenės bendradarbiavimo, siekiant nustatyti teroristus. Už pateiktus duomenis, kurie padėtų sulaikyti nusikaltėlius, bus išmokėta 50 mln. JAV dolerių premija“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo FSB atstovus.

Egipte sulaikyti du įtariami Šarm aš Šeicho oro uosto darbuotojai

Egipto pareigūnai sulaikė du Šarm aš Šeicho oro uosto darbuotojus, kurie, kaip įtariama, padėjo teroristams, susprogdinusiems bombą Rusijos laineryje A321.

Tai antradienį „Reuters“ naujienų agentūrai pranešė šaltiniai Egipto saugumo tarnybose.

„Sulaikyta 17 žmonių. Du iš jų įtariami pagalba tiems, kurie padėjo bombą lėktuve Šarm aš Šeicho oro uoste“, – pareiškė žurnalistams vienas iš šaltinių.

Spalio 31 d. iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą skridęs keleivinis lėktuvas sudužo Sinajaus pusiasalyje. 224 keleiviai ir įgulos nariai žuvo.

DELFI primena, kad Rusijos prezidentas lapkričio 6 d. įsakė nutraukti visus skrydžius į Egiptą.

Tuomet V. Putinas sutiko su Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovo A. Bortnikovo rekomendacijomis, kuriose jis kalbėjo apie būtinybę pristabdyti Rusijos oro linijų bendrovių skrydžius į Egiptą iki tol, kol nebus nustatytos lėktuvo „A321“ katastrofos priežastys virš Sinajaus pusiasalio.

Apie tai jis pareiškė kalbėdamas Nacionalinio antiteroristinio komiteto neeilinio posėdžio atidaryme.

„Kol nebus nustatytos tikros įvykio priežastys, manau, būtų tikslinga pristabdyti rusų aviacijos skrydžius į Egiptą. Tai, pirmiausia, pasakytina apie turistinius kanalus“, – sakė jis.

Anot FST vadovo, aviakatastrofos priežasčių tyrimas turėtų vykti kuo kruopščiau ir trukti tiek, kiek reikia.

„Mums būtini absoliučiai objektyvūs ir patvirtinantys duomenys apie lėktuvo katastrofos priežastis“, – pabrėžė jis.

Prieš tai Kremlius atmetė bet kokias „spekuliacijas“ apie Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje priežastis, kai Didžioji Britanija ir JAV pareiškė, kad tas laineris galėjo būti susprogdintas.

Iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą skridęs keleivinis lėktuvas sudužo Sinajaus pusiasalyje. Juo skridę 224 žmonės žuvo.