Rusija, kuri pati kovoja su islamistais sukilėliais savo teritorijoje, kaltina Vakarus, kad šie padeda sukilėliams reikalaudami Sirijos prezidento Basharo al Assado pasitraukimo, bet neskiria pakankamai dėmesio galimoms pasekmėms.

V. Putinas Sočyje Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) lyderiams sakė, kad su B. al Assadu kovojantys sukilėliai gali vėliau imtis veiklos ne tik Sirijoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Anot prezidento, terorizmo plitimo iš vienos šalies į kitą problema yra reali ir kaip pavyzdį jis paminėjo teroristų išpuolį prekybos centre Nairobyje. KSSO, be Rusijos, priklauso Tadžikistanas, Kazachstanas, Kirgizija, Armėnija ir Baltarusija. Tadžikistane, Kazachstane ir Kirgizijoje dauguma gyventojų yra musulmonai.

Rusija nerimauja, kad Sirijoje kovojantys Rusijoje gimę sukilėliai gali grįžti į Rusijos Šiaurės Kaukazo regioną ir prisidėti prie ten mirtinus išpuolius rengiančių sukilėlių. Taip pat baiminamasi, kad, Vakarų kariams pasitraukus iš Afganistano, smurtas paplis po buvusias sovietines Vidurio Azijos šalis ir Rusiją.