Irano palaikomi šiitų husių kovotojai užėmė dideles Jemeno teritorijas. Konfliktas dar labiau paaštrėjo ketvirtadienį, Saudo Arabijos lėktuvams atakavus husių pozicijas Jemene ir sulaukus griežto Teherano pasipiktinimo.

V. Putinas ir H. Rouhani taip pat aptarė šešių šalių derybas dėl Irano branduolinės programos, tikėdamiesi sėkmingų derybų Lozanoje rezultatų, nurodoma Kremliaus pareiškime.

Jemeno prezidentas išvyko į Egiptą

Jemeno prezidentas Abdrabuh Mansuras Hadi išvyko iš pietinio Adeno miesto į Egiptą, kur šeštadienį dalyvaus arabų viršūnių susitikime, ketvirtadienį pranešė televizija „Al Jazeera“.

„Hadi išvyksta iš Adeno į Šarm aš Šeicho kurortą, saugomas Saudo Arabijos“, – pranešė Dubajuje įsikūręs palydovinės televizijos kanalas, nenurodęs informacijos šaltinio.

Irakas nepritaria karinei intervencijai

Irakas ketvirtadienį pasisakė prieš jėgos panaudojimą Jemene ir pareiškė, kad Saudo Arabijos ir jos sąjungininkių arabų šalių intervencija tik dar labiau komplikuos padėtį.

Irako užsienio reikalų ministerija reiškia susirūpinimą dėl karinio kišimosi į Jemeno reikalus, nes tai dar labiau komplikuoja padėtį“, – sakoma pareiškime.

„Mūsų pozicija yra nepritarti jėgos panaudojimai ir raginti Jemene konfliktuojančias šalis palikti savo nesutarimus ir pradėti rimtą diskusiją“, – nurodoma jame.

Kalbėjo su D. Cameronu

Irano prezidentas Hassanas Rouhani ketvirtadienį pasmerkė karinį Saudo Arabijos kišimąsi Jemene ir paragino visas regiono šalis laikytis atokiau nuo savo kaimynės vidaus reikalų.

Kalbėdamas telefonu su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Davidu Cameronu, H. Rouhani turėjo omenyje „šio ryto karinę agresiją ir smerkė bet kokį karinį kišimąsi į nepriklausomų valstybių vidaus reikalus“, nurodoma prezidento tinklalapyje.

H. Rouhani taip pat sakė D. Cameronui, kad Teheranas norėtų, jog visos sankcijos būtų atšauktos, sutarus dėl branduolinės programos su pasaulio galiūnėmis.

„Mes veikiame siekdami nacionalinio ir tarptautinio intereso, ir mes neturėtume prarasti šios išskirtinės galimybės“, – taip, anot Irano prezidentūros, sakęs H. Rouhani, pabrėždamas, kad „visos sankcijos“ turi būti atšauktos.

Tikisi susitarti mėnesio pabaigoje

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ir Irano prezidentas Hassanas Rouhani ketvirtadienį telefonu sutarė, kad įmanoma pasiekti susitarimą dėl Teherano branduolinės programos iki šio mėnesio pabaigos, pranešė premjero atstovė.

„Abu lyderiai dar kartą patvirtino esą pasiryžę pasiekti šį susitarimą, – sakė atstovė žurnalistams – Abu jie davė aiškų signalą, kad mato vykstančių diskusijų Šveicarijoje suteiktą galimybę ir progą užtikrinti politinį susitarimą iki mėnesio pabaigos“.

Iranas ir šešios pasaulio galiūnės šeštadienį turėtų susitikti Lozanoje, artėjant kovo 31 dienai, iki kurios privalo būti pasirašytas istorinis susitarimas, turintis suvaržyti prieštaringai vertinamą Irano branduolinę programą ir užkirsti kelią jam pasigaminti atominę bombą.