Japonijos premjeras Shinzo Abe priims Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną Nagato mieste tikėdamasis pasiekti proveržį sprendžiant ginčą dėl teritorijos šalia šiaurinių Japonijos krantų, kurią užėmė sovietų pajėgos iškart po Tokijo kapituliacijos 1945 metais.

Dėl keturių salų, kurias rusai vadina Pietų Kurilais, o japonai – Šiaurinėmis Teritorijomis, šalių ginčas nesibaigia jau daugiau kaip septynis dešimtmečius.

Sh. Abe norėtų pasirašyti susitarimą kaip galima greičiau, nes salų buvę gyventojai japonai sensta, ir jų mažėja.

Nors derėtis ruošiamasi jau kelis mėnesius, perspektyvos visgi yra gana blankios, o abi pusės pastaruoju metu prislopino savo lūkesčius dėl didesnės pažangos.

„Noriu išvykti į šį susitikimą nusiteikęs išspręsti šią problemą dar mano kartoje“, – sakė Japonijos premjeras buvusiems tų salų gyventojams anksčiau šią savaitę ir pareiškė, kad susitarimas vis dar yra toli.

V. Putinas, dziudo entuziastas, į Japoniją su vizitu vykstantis pirmą kartą per daugiau nei dešimtmetį, savo ruožtu sakė norįs užbaigti „anachronizmą“, kad dvi šalys vis dar neturi Antrojo pasaulinio karo taikos sutarties.

„Bet kaip tai padaryti yra sudėtingas klausimas“, – sakė jis japonų žiniasklaidai.

Šią problemą Sh.Abe „paliko“ jo velionis tėvas buvęs Japonijos užsienio reikalų ministras Shintaro vadovavęs deryboms su Maskva. Jis dėl teritorinio ginčo sprendimo derėjosi sirgdamas vėžiu ir mirė 1991 metais.

Vakarų Japonijoje rengiamas lyderių susitikimas yra naujausias bandymas formaliai užbaigti Antrąjį pasaulinį karą po to, kai Tokijas ir Maskva derybas pradėjo 1956 metais.

Nagato mieste Sh. Abe ir V. Putinas tikriausiai daugiausiai dėmesio skirs teritoriniams bei taikos sutarties klausimams, nurodė vienas Japonijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

Penktadienį abu lyderiai išvyks į Tokiją, kur pratęs derybas bei surengs bendrą spaudos konferenciją, o vėliau dalyvaus viename ekonomikos forume.

Sh. Abe siekia, kad Rusija nusileistų ir bando vilioti ekonomikos krizės apimtą Maskvą didelėmis Japonijos investicijomis.

Tačiau tik nedaugelis tiki, kad V. Putinas nusileis Japonijos reikalavimams perleisti nors dalį salų kontrolės, ypač po Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose.

Niujorko nekilnojamojo turto magnatas pažadėjo gerinti santykius su Rusija, kurios ekonomika gerokai pašlijo kritus naftos kainoms bei JAV paskelbus sankcijas Maskvai dėl veiksmų Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)