Šis centras yra vienas iš šešių, kurie per ateinančius metus bus įkurti NATO rytinėse šalyse kartu su ypač greito reagavimo pajėgomis, kurias sudarys 5 tūkst. karių, reaguojant į numanomus Rusijos veiksmus Ukrainos konflikte.

Įstatymai iki šiol draudė Bulgarijos kariškiams dalyvauti šalies teritorijoje vykdomose misijose, kurioms vadovauja tarptautinės struktūros, bet penktadienį parlamentas priėmė pataisą, pašalinusią šią kliūtį.

Pusė iš 40 darbuotojų naujajame centre, kuris įsikurs netoli sostinės Sofijos, bus bulgarai.

NATO pajėgų Europoje vyriausiojo vado pavaduotojas Adrianas Bradshaw antradienį sakė, kad steigiamas centras „koordinuos įvairių šalių pajėgas, dalyvaujančias karinėse pratybose Bulgarijoje. ... Tai ne kovinis dalinys – tai štabo būstinė.“

Vengiant be reikalo provokuoti Maskvą, naujai kuriamos antžeminės pajėgos bus dislokuojamos toliau vakaruose, bet jos gali būti greitai permestos į NATO rytines šalis.

Naujasis NATO koordinavimo centras Gorna Malinoje, esančioje už 20 km į rytus nuo Sofijos, bus atidarytas iki šių metų pabaigos, sakė gynybos ministras Nikolajus Nenčevas.

Tuo tarpu NATO karinių jūrų pajėgų informacijos mainų centras statomas Bulgarijos Juodosios jūros uostamiestyje Varnoje ir pradės veikti ateinančiais metais, nurodė kariškiai.

Bulgarija tapo NATO nare 2004 metais. Kitos penkios naujos NATO vadavietės įsikurs Lenkijoje, Rumunijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)