Urugvajus tapo antrąja daugiausia katalikiškos Pietų Amerikos valstybe, legalizavusia abortus. Gajana, kur daugiausia kalbama angliškai, šią procedūrą legalizavo 1995-iaisiais.

Remiantis teisės aktais, galiojančiais kai kuriose Europos šalyse, parengtas įstatymas, kuriam Kongresas galutiniai pritarė praėjusią savaitę, įsigalios po 30 dienų.

Pagal jį šios tarp Argentinos ir Brazilijos įsiterpusios agrarinės šalies, turinčios 3 mln. gyventojų, moterims leidžiama atlikti abortą per pirmuosius tris nėštumo mėnesius, tačiau tik moteriai pasikonsultavus su trimis medicinos profesionalais dėl potencialių nėštumo nutraukimo pavojų, o tam tikromis aplinkybėmis - ir vėliau.

Gydytojai taip pat bus įpareigoti moterį informuoti apie alternatyvas nėštumo nutraukimui, tokias kaip įvaikinimas ir socialinės programos, kurios galėtų padėti motinai užauginti naujagimį.

Abortai nuo 1965-ųjų leidžiami Lotynų Amerikai priklausančioje Kuboje, taip pat - Meksiko mieste.

Urugvajuje abortų klausimas vertinamas labai prieštaringai, opozicijoje esantys konservatorių parlamentarai ieško galimybių panaikinti naująjį įstatymą ir galvoja net apie referendumą.

Pokyčiai nėštumo nutraukimo srityje pribrendo vadovaujant tiek šalies prezidentui, kuris pagal išsilavinimą yra gydytojas, tiek sveikatos apsaugos viceministrui Leoneliui Briozzo, kuris yra akušeris.

Urugvajuje iki šiol neoficialiai buvo vykdomi neoficialūs nechirurginiai abortai, naudojant preparatą mizoprostolį - įprastą vaistą skrandžio opoms gydyti, taip pat sukeliantį persileidimą.

Šiuo metu neteisėtiems abortams naudojamas mizoprostolis pardavinėjamas tik juodojoje rinkoje, bet dabar šis preparatas galės būti prieinamas teisėtoms procedūroms viešosiose sveikatos įstaigose.

"Saugi abortų praktika yra pagrindinis Urugvajaus indėlis regione sveikatos apsaugos srityje", - pažymėjo L.Briozzo, tvirtai pasisakantis už moterų teisę į saugius abortus.

Pasak jo, vaistais sukeliami abortai turėtų tapti standartine medicinos procedūra visame pasaulyje, įskaitant Europą, kur labiausiai paplitęs nėštumo nutraukimas chirurginėmis priemonėmis.

Chirurginiai abortai "mažiau tinkami ir mažiau saugūs", argumentavo L.Briozzo.

Viceministras provokuojančiai apibūdino mizoprostolį kaip "XXI amžiaus peniciliną", sakydamas, kad šis preparatas potencialiai gali padaryti didžiulį poveikį socialinėje ir sveikatos apsaugos srityse.

"Manau, vaistais sukeliami abortai yra revoliucija žmonijai, nes jie žymi pirmąjį kartą, kai moteris gali pati kontroliuoti abortą saugiu būdu, - aiškino jis. - Taigi, išties manau, jog tai yra ateities kelias."

L.Briozzo sakė suvokiantis šios procedūros pasirinkimo moralinius ir etinius padarinius, tačiau jis taip pat įsitikinęs, kad socialinė ir ekonominė kaina, kurią tenka mokėti, kai moterys būna priverstos rinktis neteisėtus abortus, yra per didelė, kad būtų priimtina.