Pirmadienį keliuose Europos laikraščiuose, įskaitant Italijos „La Repubblica“ ir Vokietijos „Welt“, išspausdintame vedamajame straipsnyje U. von der Leyen teigia esanti pasirengusi atvirai diskusijai šiuo klausimu.

Kontroversija kilo, kai buvo paskelbti EK narių kuruojamų sričių pavadinimai. Vienas iš kontroversiškų pavadinimų – Graikijos deleguotam eurokomisarui Margaričiui Schinui teksianti „Mūsų europietiško gyvenimo būdo apsaugos“ sritis, į kurią įeina ir migracijos klausimai.

„Akivaizdu, kad šią savaitę kilo diskusija dėl šio pavadinimo sąvokų ir konotacijų. Tai yra gerai. Diskutuoti apie tai turėtume atvirai.

Žinoma, žodžiai yra svarbu. Aš tai suprantu. Kai kam europietiškas gyvenimo būdas yra politiškai įkrauta sąvoka. Bet mes negalime ir neturime leisti kitiems iš mūsų atimti mūsų kalbos – ji yra dalis to, kas mes esame“, – rašo U. von der Leyen.

Būsimoji EK pirmininkė taip pat cituoja ES sutarties 2 straipsnį, kuris skelbia: „Sąjunga yra grindžiama šiomis vertybėmis: pagarba žmogaus orumui, laisve, demokratija, lygybe,teisine valstybe ir pagarba žmogaus teisėms,įskaitant mažumoms priklausančių asmenų teises.“

Savaitgalį naujo eurokomisaro portfelio pavadinimą sukritikavo ir organizacijos „Human Rights Watch“ atstovas Andrew Stroehleinas.

„Mūsų europietiško gyvenimo būdo apsauga yra tipinė „mes prieš juos“ demagogija ir mažumų grupių demonizavimas, kuriuos mes matome visų Europos kraštutinių dešiniųjų grupių retorikoje“, – tviteryje rašė A. Stroehleinas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)