„Nacionalinio saugumo komitetas nusprendė, kad nuo rytojaus, šeštadienio, ... Vengrija galės vykdyti Šengeno įsipareigojimus Vengrijos ir Kroatijos pasienyje, kitaip sakant, mes uždarysme žaliąją sieną vidurnaktį“, – sakė ministras.

Anksčiau penktadienį Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas sakė, kad penktadienį popiet šalies nacionalinio saugumo komitetas aptars galimybę visiškai uždaryti sieną su Kroatija, išskyrus oficialius sienos kirtimo punktus.

Tai premjeras pareiškė sugrįžęs iš Briuselio, kur Europos Sąjungos lyderiai tarėsi, kaip pažaboti migrantų antplūdį.

Vengrijos vyriausybės atstovas spaudai Zoltanas Kovacsas sakė, kad policija pasirengusi nedelsiant užtikrinti bet kokio sprendimo vykdymą.

Vengrija tvorą palei beveik visą pasienį su kaimynine Kroatija ėmė tverti praėjusį mėnesį iš pradžių visiškai atsitvėrusi spygliuota užtvara nuo Serbijos. Dėl šios užtvaros migrantų srautas pasuko per į Kroatiją, iš kurios tūkstančiai jų kasdien patenka į Vengriją.

Nuo metų pradžios į Vengriją atvyko daugiau nei 380 tūkst. migrantų, tačiau daugumos jų galutinis kelionės tikslas yra Vakarų Europa.

Vengrijai uždarius sieną, Kroatija veš migrantus prie Slovėnijos sienos

Po to, kai Vengrija nuo vidurnakčio uždarys sieną su Kroatija, kaip įspėjo penktadienį šalies užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto, Kroatija pradės įgyvendinti vadinamąjį „C planą“.

Tai penktadienį pranešė Kroatijos interneto leidinys „Index“, remdamasis savo šaltiniais vyriausybėje.

Pasak „Index“, šis planas suderintas su Slovėnija. „Kroatijos premjeras Zoranas Milanovičius palaiko nuolatinį ryšį su Slovėnijos ministru pirmininku Miru Ceraru. Po vakarykščių derybų Briuselyje Z. Milanovičius ir M. Ceraras šiandien daug kartų kalbėjosi telefonu apie situaciją, susijusią su pabėgėliais. Kroatijos vyriausybė iš anksto parengė "C planą", kuris buvo suderintas su Slovėnija. Jeigu Vengrija uždarys sieną, Kroatija pradės realizuoti planą, jį derindama ir nuolat koordinuodama su Slovėnija“, - patvirtino Kroatijos vyriausybės spaudos tarnyba, nepatikslindama, kokia plano esmė. Bet, kaip sužinojo „Index“, pagal šį planą Kroatija negrąžins pabėgėlių atgal į Serbiją, o gabens juos prie sienos su Slovėnija.

Kaip pranešė Kroatijos VRM, vėliau penktadienį apie „C planą“ žurnalistus informuos ministerijos vadovas Rankas Ostojičius. VRM duomenimis, iš viso per šalies teritoriją jau perėjo daugiau kaip 185 tūkstančiai migrantų. Jie ateina iš Serbijos, ir iki šiol migrantai buvo vežami prie sienos su Vengrija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)