Žalą patyrė Sirijos Alepo miesto senamiestis ir tvirtovė pietryčių Turkijos Dijarbakyro mieste, tačiau UNESCO nurodė, kad gali būti paveiktos dar mažiausiai trys pasaulio paveldo vietos.

UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay pranešė, kad jau atlikta pirminė žemės drebėjimo, supurčiusio regioną pirmadienį prieš aušrą, žalos patikra. Ji teigė esanti „ypač susirūpinusi“ dėl senojo Alepo miesto, nuo 2013 m. dėl Sirijos pilietinio karo įtraukto į pasaulio paveldo, kuriam gresia pavojus, sąrašą. „Pastebėta didelė tvirtovei padaryta žala. Sugriuvo vakarinis senosios miesto sienos bokštas, pažeisti keli turgaus pastatai“, – sakoma UNESCO pranešime.

Prieš karą Alepas buvo Sirijos prekybos centras, laikomas vienu ilgiausiai nuolat gyvenamų miestų pasaulyje, jame buvo turgūs, mečetės, karavansarajai ir viešosios pirtys. Tačiau per vyriausybės pajėgų apgultį puolant sukilėlius miestas buvo subjaurotas. Sirijos senienų direktoratas jau pareiškė, kad sugriuvo dalis Alepo šiaurinių gynybinių sienų.

UNESCO pareiškė liūdesį dėl „kelių pastatų griūties“ Turkijos Dijarbakyro tvirtovėje ir gretimuose Hevselio soduose. JT kultūros agentūra pabrėžė, kad visa vietovė buvo svarbus romėnų, Sasanidų, Bizantijos, islamo ir osmanų laikų centras.

UNESCO teigimu, gali būti paveiktos ir kitos pasaulio paveldo sąraše esančios vietos netoli drebėjimo epicentro, tarp jų garsioji neolitinė Gobekli Tepe vieta Sanliurfos provincijoje, kurioje yra seniausi pasaulyje žinomi maždaug 10 tūkst. metų senumo megalitai, ir Nemrut Dago vietovė, viena žymiausių Turkijos lankytinų vietų, į kurią vilioja milžiniškos senovinio karališkojo kapo, pastatyto aukštai ant kalno, statulos. Trečioji vieta yra neohetitų archeologinė vietovė Arslantepe, netoli Malatijos, taip pat per žemės drebėjimą smarkiai nukentėjo miesto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją