„Iš Sirijos į Sevastopolį pargabenti 26 žuvusių karių iš 810-osios jūrų pėstininkų brigados iš Rusijos Juodosios jūros flotilės palaikai“, – teigiama žvalgybos pranešime.

„Dėl Rusijos vadovybės nesugebėjimo užtikrinti deramų sanitarinių ir higienos sąlygų, skelbiama apie masinius infekcinius Rusijos karių susirgimus Sirijos teritorijoje“, – pabrėžiama pranešime.

Skelbiama, kad Sirijos pajėgos kartu su Rusijos pagalba ir toliau tęsia puolamąsias operacijas Alepo, Damasko, Latakijos, Chamos ir Chomso provincijose. Yra duomenų, kad Alepo rajone pavyko perimti kelių gyvenviečių kontrolę, rašo gazeta.ua.

Skelbiama, kad per pastarąją parą Rusijos aviacija įvykdė 33 skrydžius, per kuriuos Sirijos teritorijoje buvo atakuoti 49 objektai.

Tuo metu naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi neįvardytu šaltiniu iš Sirijos karinių pajėgų, pranešė, kad per kovinius veiksmus Sirijoje žuvo trys Rusijos piliečiai.

Ši informacija kol kas nėra patvirtinta. Rusijos gynybos ministerija kol kas nieko nekomentuoja.

Nuo Rusijos bombų bėga dešimtys tūkstančių sirų

Sirijos kariuomenė, remiama sąjungininkų kovotojų ir Rusijos naikintuvų, artėja prie Alepo.

Dėl bombardavimų savo namus palieka dešimtys tūkstančių žmonių, praneša agentūra „Reuters“

JT humanitarinių reikalų koordinavimo tarybos (Ocha) atstovė kalbėjo apie 35 000 pabėgėlių, kurie paliko savo namus Hadero ir Serbeho priemiesčiuose Alepo pietvakariuose.

Daugelis jų pradžioje pasitraukė į kaimiškas teritorijas Alepo vakaruose, jiems esą skubiai reikalinga pagalba maisto produktais. Be to, daugelis šeimų, nepaisant didėjančio šalčio, neturi pastogės.

Pagalbos organizacijos vietoje kalbėjo net apie 70 000 pabėgėlių.

„Žmonės bijo mirti. Visi leidosi į kelią“, – britų „Telegraph“ sakė gydytojas Zaidounas al-Zoabi.

„Žmonės miega tiesiog gatvėse, ant šaligatvių, laukuose, nes paprasčiausiai neturi, kur eiti. Visi skuba, daugiausia pėsčiomis, vyresnio amžiaus žmonės stumiami vėžimėliuose. Žmonės apimti desperacijos“, – pasakoja vienas anonimu norėjęs išlikti humanitarinės pagalbos darbuotojas.

„Mes esame pasimetę, apimti desperacijos, tikrai nežinome, ką daryti“, – sako Z. al-Zoabi.

„Gydytojai pervargę, jie praktiškai be miego – netrukus turės palikti Siriją, o kai tai nutiks, iš paskos trauktis bus priversti ir kiti žmonės“, – sako jis.

Rusijos kariuomenė praėjusiomis dienomis bombardavo dvi ligonines į pietus nuo didmiesčio. Viena bomba pataikė į gimdymo skyrių.

Dėl to, pasak liudininkų, greitai buvo evakuoti kūdikiai ir jų motinos.

Teritoriją šiuo metu kontroliuoja Laisvosios Sirijos armijos sukilėliai. Jie paskelbė nuožmų pasipriešinimą. Sukilėliai teigia iš draugiškų valstybių gavę naujų ginklų, kurie turėtų padėti jiems sustabdyti Basharo al Assado režimo dalinių veržimąsi.

V. Putinas: teroristų grupuotės siekia destabilizuoti padėtį ir kituose regionuose po Sirijos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį perspėjo, kad teroristų grupuotės iš Sirijos planuoja toliau plėstis į kitus regionus.

„Susikūrę placdarmą Sirijoje ir kai kuriose kitose Artimųjų Rytų šalyse, teroristai kūrė ir tebekuria planus išplėsti ekspansiją, kad destabilizuotų ištisus regionus. (Jie) verbavo ir toliau į savo gretas verbuoja kovotojus iš daugelio valstybių, deja, ir iš Rusijos, ir iš NVS šalių“, – aukšto rango kariuomenės pareigūnams sakė V.Putinas.

Vladimiras Putinas

Rusijos prezidentas priminė, kad Rusija operaciją Sirijoje pradėjo imdamasi prevencinių priemonių.

Operacija patvirtino, kad Rusija yra pasirengusi adekvačiai ir efektyviai atsakyti į teroristines ir bet kokias kitas grėsmes mūsų šaliai“, – sakė V.Putinas per iškilmingą kariuomenės vadų skyrimo ceremoniją.

DELFI primena, kad padėtį pilietinio karo krečiamoje šalyje stebinti organizacija antradienį pranešė, kad Sirijoje per Rusijos aviacijos smūgių kampaniją, kuri buvo pradėta rugsėjo 30 dieną, žuvo 370 žmonių, iš jų du trečdaliai sukilėlių.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad per rusų antskrydžius žuvo 243 kovotojai, iš jų 52 džihadistai iš „Islamo valstybės“ grupuotės, taip pat 127 civiliai asmenys.

SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas nurodė, kad tarp civilių yra 36 vaikai ir 34 moterys.

Rusija, kuri karinę operaciją pradėjo bendradarbiaudama su vyriausybe Damaske, sako atakuojanti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir kitų „teroristinių“ grupuočių taikinius, bet sukilėliai teigia, kad Maskva labiau susitelkusi į nuosaikiąsias ir islamistų opozicijos pajėgas negu į džihadistus.

Rusija sudavė daug smūgių įvairiose šalies vietose, įskaitant ir Rakos provincijoje, kuri yra laikoma IS citadele.

Bet pagrindinis jos kampanijos dėmesys yra nukreiptas į tas kelias provincijas, kuriose Sirijos režimo pajėgos vykdo puolimą prieš įvairias opozicijos grupuotes, tačiau tarp kurių nėra IS džihadistų.