Ukraina skelbia perėmusi Donecko oro uostą iš separatistų

Ukrainos kariuomenei pavyko perimti Donecko oro uosto kontrolę iš prorusiškų separatistų, CNN sakė antiteroristinės operacijos (ATO) atstovas spaudai Vladislavas Selezniovas. Jis taip pat pridūrė, kad tęsiantis kovoms mieste žuvo du žmonės. Gyventojai perspėjami likti namuose, nes gatvėse pavojinga. „Autobusų stotis uždaryta, automobilių judėjimas ribojamas. 9 aukštų gyvenamasis namas ir traukinių stotis apgadinti. po apšaudymo iš artilerijos dega turgus prie traukinių stoties. Traukinių stotis kol kas veikia", - sakė jis.

Vyriausybė Kijeve paneigė siuntusi karius į Donecko centrą, kurį separatistai užėmė balandį, tačiau nedidelės Ukrainai lojalios grupės susirėmė su prorusiškais separatistais mieste.

Per mūšius Donecke žuvo penki žmonės

Netoli geležinkelio stoties separatistų bastione Donecke pirmadienį vyko intensyvūs mūšiai. Anot separatistų, tai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bandymas atsikovoti rytinį Ukrainos miestą, skelbia "Reuters".

Pranešama, kad per mūšius netoli geležinkelio stoties ir už Donecko esančio oro uosto žuvo penki žmonės ir dar 12 buvo sužeista, informavo vietos pareigūnai.

Praėjus keturioms dienoms po Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimo teritorijoje, esančioje už maždaug 60 kilometrų nuo Donecko, separatistų mieste neapleidžia nerimas.

Sukilėlių lyderiui pranešus apie šaudymą geležinkelio stotyje, dešimtys separatistų sušoko į mikroautobusus ir pasuko neramumų link, į padangę pakilo artilerijos ugnies dūmai. Tačiau bombardavimas liovėsi, geležinkelio stoties kontrolės bokšte išdužo langų stiklai. Baigiantis popietei vietos valdžia informavo, kad sutrikdytas, tačiau nenutrauktas traukinių eismas.

Liudininkas sakė "Reuters", jog regione girdėti šūviai.

Per šaudymą apgadinta elektros pastotė.

"Pavojinga prie geležinkelio stoties!", - sakoma Donecko miesto tarybos tinklalapyje paskelbtame pranešime. Gyventojų prašoma likti namuose.

Pranešama, jog teritorijoje nutrauktas kelių eismas, apgadintas devynių aukštų pastatas.

Kaip anksčiau dieną pranešė Donecką kontroliuojantys prorusiški sukilėliai, į miesto gilumą mėgina veržtis ukrainiečių tankai.

„Dirbama valant miesto prieigas, naikinant teroristų blokavimo postus. Jeigu buvo sprogimų miesto viduryje – tuomet tai ne Ukrainos karių (darbas)“, – atstovas Andrijus Lysenka sakė per spaudos konferenciją.

„Mums griežtai įsakyta mieste nenaudoti aviacijos smūgių ir artilerijos. Jeigu mieste vyksta kautynės – turime informacijos, kad ten yra maža savarankiška grupuotė, kuri kaunasi su teroristais“, – pridūrė jis.

Pranešė apie kautynes

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGK) atstovas pareiškė, kad vyriausybės ginkluotosios pajėgos nėra atsakingos už jokius sprogimus, pirmadienį driokstelėjusius rytinio Donecko miesto centre.

Kiek anksčiau pranešta, kad prorusiškų separatistų kontroliuojamame Ukrainos rytiniame Donecko mieste įsiplieskė kautynės su vyriausybės pajėgomis, o įvykių liudininkai matė kylančius dūmus bei girdėjo garsius sprogimus netoli geležinkelio stoties miesto centre.

Vienas separatistų lyderis sakė, kad Ukrainos vyriausybės pajėgos mėgina įsiveržti į Donecką, o vienas liudininkas sakė naujienų agentūrai „Reuters“ matęs du sukilėlių tankus, važiuojančius geležinkelio stoties link. Iš tos teritorijos traukėsi daugybė civilių gyventojų.

Doneckas yra pagrindinė sukilėlių, kovojančių su Kijevo vyriausybe, tvirtovė. Ukrainos prezidentas o prezidentas Petro Porošenka žadėjo susigrąžinti tą miestą per antiteroristinę operaciją.

„Dėmesio! Vyksta susirėmimai Raudonosios Armijos plente, Maršalo Žukovo, Artiomivsko ir Stratonautų gatvėse. Aikštėje (prie geležinkelio stoties ... taip pat vyksta susirėmimai, – sakoma Donecko miesto tarybos pranešime. – Prašome gyventojų, gyvenančių toje aikštėje, neišeiti į lauką ir nepalikti savo namų bei butų.“

Vadinamosios Donecko liaudies respublikos pareigūnas Sergejus Kavtaradzė sakė, kad į miestą mėgina įsiveržti mažiausiai keturi tankai ir šarvuočiai.

Vienas Ukrainos kariuomenės atstovas pirmadienį nurodė, kad vyriausybės pajėgos tęsia savo operacijos prieš prorusiškus separatistus „aktyviąją fazę“ šalies rytuose, tačiau negalėjo pakomentuoti pranešimų apie puolimą Donecke, nes nenorėjo išduoti ginkluotųjų pajėgų strategijos.

Nuo ketvirtadienio, kai virš rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas, sustiprėjo raginimai užbaigti kautynes tame regione, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai.

Donecko geležinkelio stoties prieigose pastebėti du sukilėlių tankai

Vienas naujienų agentūros „Reuters“ liudininkas pirmadienį sakė matęs du prorusiškų sukilėlių tankus, važiuojančius rytinio Donecko miesto geležinkelio stoties link.

Pasak liudininko, kad kelias ta kryptimi buvo užtvertas.

Traukinių stotis yra Donecko centre, o ši informacija buvo paskelbta po to, kai buvo pranešta, jog vyriausybės pajėgos veržiasi į pagrindinę sukilėlių tvirtovę.

Ukrainos kariuomenė tęsia savo operacijos „aktyviąją fazę“, sako kariškių atstovas

Vienas Ukrainos kariuomenės atstovas pirmadienį nurodė, kad vyriausybės pajėgos tęsia savo operacijos prieš prorusiškus separatistus „aktyviąją fazę“ šalies rytuose, tačiau negalėjo pakomentuoti pranešimų, jog kariai įžengė į sukilėlių tvirtovę Donecką.

„Antiteroristinės operacijos aktyvioji fazė tęsiasi, – sakė atstovas Vladyslavas Selezniovas. – Mes neskelbsime apie jokį pajėgų judėjimą.“

Donecko geležinkelio stoties prieigose pastebėti du sukilėlių tankai

Vienas naujienų agentūros „Reuters“ liudininkas pirmadienį sakė matęs du prorusiškų sukilėlių tankus, važiuojančius rytinio Donecko miesto geležinkelio stoties link

Pasak liudininko, kad kelias ta kryptimi buvo užtvertas.

Traukinių stotis yra Donecko centre, o ši informacija buvo paskelbta po to, kai buvo pranešta, jog vyriausybės pajėgos veržiasi į pagrindinę sukilėlių tvirtovę.

Slovjanske – nukankintų civilių žmonių kapavietė

Iš teroristų išlaisvintame Slovjanske rado masinę prorusiškų ir rusų teroristų nukankintų civilių žmonių kapavietę.

„Slovjanske susitikau su Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos Kriminalinių nusikaltimų tyrimo komandos nariais. Jie rado Slovjansko gyventojų, kuriuos mirtinai nukankino teroristai, kapavietę. Žmonių dešimtys. Juos kankino, pjaustė, degino gyvus. Yra viso šito liudininkų“, – sakė Ukrainos prezidento Petro Porošenkos patarėjas Jurijus Lucenka, informuoja inforesist.org.