Tai interviu portalui „rbc.ua“ papasakojo Ukrainos gynybos ministro pirmasis pavaduotojas Oleksandras Pavliukas.

Anot jo, rusai planavo, kad Kyjivo užėmimo operacija truks 3-5 dienas. Panašų planą SSRS realizavo Vengrijoje 1956 metais, Čekoslovakijoje 1968 metais ir Afganistane 1979 metais.

„Okupantai, vadovaudamiesi sau įprastu principu, planavo greitai išlaipinti specialiųjų operacijų pajėgas ir oro desantą Kyjivo prieigose – Hostomelio ir Vasilkovo aerodromuose. Priešas norėjo raketų ir aviacijos smūgiais sunaikinti mūsų oro gynybos sistemą, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir nacionalinės gvardijos vadavietes, kritinės infrastruktūros objektus“, - sakė O. Pavliukas.

Rusija tikėjosi, kad Ukrainos valdymo sistema subyrės. Po to Rusijos kariuomenė ketino užimti vyriausybinį kvartalą, likviduoti arba suimti vadovybę, o vėliau paskirti savo marionetes.

Anot O. Pavliuko, rusai nesitikėjo pasipriešinimo ir nesiruošė mūšiams gatvėse.

„Sprendžiant iš to, kad sunaikintoje rusų technikoje buvo paradinių uniformų, jie labiau ruošėsi paradui Kreščiatike, o ne gatvių mūšiams. Be abejo, vėliau šis planas pasikeitė, kadangi priešo ketinimus visiškai sužlugdė gynybos pajėgos“, - pareiškė generolas.

Pasak jo, žlugus žaibo karui, Rusijos armija persigrupavo, mėgino apsupti ir užblokuoti sostinę. Atakuodami miestą, okupantai norėjo sukelti paniką ir priversti Kyjivą pasiduoti.

Portalas primena, kad Ukrainos sausumos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis Kyjivo srities išvadavimą pavadino tolesnių karinių operacijų pamatu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją