„Donbaso teritorijoje tęsiasi puolimai ir apšaudymai iš rusų pusės ir separatistų“,– pareiškė jis, skelbia unian.ua.

D. Tymčuko teigimu, penktadienį 18 val. įsigaliojus paliauboms ir iki šiol separatistai kelis kartus bandė atakuoti Ukrainos karius, esančius Donecko oro uosto teritorijoje. Į ukrainiečius buvo paleisti raketsvaidžiai ir liepsnosvaidžiai, taip pat kariai buvo apšaudyti keturiuose miestuose - Popasnėje, Krasnogorovkoje, Zalotėje ir Novotrockoje.

D. Tymčukas pažymėjo, kad Ukrainos kariai laikosi susitarimo ir tik atsako į puolimus.

Bataliono „Azov“ vienas lyderių Zacharas Lavrentjevas įspėjo Mariupolio gyventojus, kad pasitraukdami Rusijos kariai minomis PFM1 užminavo teritoriją prie Širokino.

Jo teigimu, tokios minos yra uždraustos ir dar 2011 m. Ukrainoje buvo likviduotos.

„Putinas ir jo kariai, siekdami pasiekti savo tikslą, yra pasiryžę Donecko sritį paversti pragaru ilgiems metams“, - pažymėjo Z. Lavrentjevas, rašo unian.ua.

Pažymima, kad minos PFM1 buvo naudojamos kare Afganistane.

Tuo metu BBC korespondentai praneša, kad paliaubos tarp Ukrainos vyriausybės ir prorusiškai nusiteikusių separatistų šalies rytuose - tęsiasi. Jokios informacijos apie kovinius veiksmus po penktadienį pasirašyto dokumento nėra.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka teigia, kad dabar turėtų prasidėti derybos dėl ilgalaikio konflikto, kurio metu jau žuvo maždaug 2,6 tūkst. žmonių, sprendimo. Savo ruožtu separatistai teigia, kad paliaubos jų nusiteikimo atsiskirti nuo Ukrainos nepakeitė.

BBC korespondentai Donecke bei Mariupolyje praneša, kad jokie koviniai veiksmai tikrai nėra vykdomi. Apie kol kas nepažeistą susitarimą informuoja ir Ukrainos nacionalinės gvardijos pareigūnas Stepanas Poltorakas. Ar paliaubų laikomasi, stebės Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

Abi kovojusios pusės ragina iš mūšių zonų kuo greičiau likviduoti sunkiąją karinę techniką. Taip pat Rusija su Ukraina susitarė rytiniame regione atnaujinti humanitarinės pagalvos teikimą.

„Pirmoji humanitarinės pagalbos priemonių siunta Donbaso regioną pasieks šeštadienį, - kalbėjo buvęs Ukrainos prezidentas ir specialusis dabartinės vyriausybės atstovas Leonidas Kučma. - Detalesnį planą suderinsime pirmadienį. Norime užtikrinti specialaus transporto koridoriaus susidarymą - juo bus be trikdžių teikiama pagalba Luhanskui ir Doneckui“.

P. Porošenka taip pat nurodo, kad paliaubų susitarimas tampa pirmąja 12-os punktų taikos plano dalimi, dar vienas svarbus punktas yra ir įkaitų paleidimas. Manoma, kad šis etapas taip pat turėtų įvykti jau šeštadienį.

Tuo metu Ukrainos prezidentas Petro Porošenka BBC sakė, kad Ukrainos kariai neketina trauktis iš užimtų pozicijų.

„Mes negalime sakyti, kad paliksime šias teritorijas, nes tai eina kalba apie mūsų žemes“, - sakė jis atsakydamas į televizijos laidos vedėjo Stepheno Sackuro klausimus.

Ukrainos prezidentas taip pat pažymėjo, kad yra pasiruošęs numirti už savo šalį: „Aš esu pasiryžęs kovoti už savo šalį ir netgi už ją numirti. Noriu jus patikinti, kad lygiai taip pat galvoja ir didžioji dalis Ukrainos gyventojų“.

P. Porošenka BBC taip pat pabrėžė, kad jam svarbiausia yra taika. „Aš darau viską, kas įmanoma, kad tik sustabdyti karą, kad sustabdyti masines taikių žmonių ir Ukrainos karių žudynes“, - pažymėjo šalies vadovas.

Gvardijos vadovas: paliaubų laikomasi

Ukrainos nacionalinės gvardijos vadovas šeštadienį pareiškė, kad paliaubų maištingose Ukrainos rytuose, regis, laikomasi, nors iš pradžių būta ir pažeidimų.

Nacionalinės gvardijos vadas Stepanas Poltorakas sakė, kad kurį laiką apie 45 minutes nuo paliaubų pradžios (18 val.) dar šiek tiek šaudyta, bet vėliau „iki šio ryto jokių pažeidimų nei iš mūsų, žinoma, pusės, nei iš teroristų, nebuvo“.

Ukraina, Rusija ir Kremliaus remiami separatistai penktadienį Minske pasirašė susitarimą dėl paliaubų po penkis mėnesius nesiliovusių karo veiksmų.

Prorusiškų separatistų kontroliuojamame Donecke naktis buvo rami. Šeštadienio rytą pranešimų apie šaudymus nebuvo, sakė merijoje. Nors penktadienį vakare kai kur Donecke dar buvo šaudoma.