„Psichologiškai buvo labai sunku“, – sakė 52 metų moteris.

Ji pasakojo, kaip gyveno iš savo sode užsiaugintų bulvių ir nuo apšaudymų slėpėsi rūsyje.

„Mes taip ilgai laukėme. Šiandien, kai jie netikėtai atėjo, negalėjome patikėti, kad jie [kariai] yra mūsų“, – kalbėjo moteris.

Kaip pranešė Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar, 47-osios brigados kariai įžengė į Robotynės kaimą ir organizavo gyventojų evakuaciją pėstininkų kovos mašinomis „Bradley“.

„47-osios brigados kariai, kurie kovodami įžengė į Robotynės kaimą, organizavo civilių gyventojų evakuaciją pėstininkų kovos mašinomis „Bradley“, – sakė ji.

Pasak H. Maliar, „kovotojai vykdo suplanuotą kovinį darbą ir naikina priešą. Atsakydami į tai rusai nuolat apšaudo Robotynę iš artilerijos. Kovos tęsiasi“.

Karas Ukrainoje

Kaip pranešta anksčiau, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Andrijus Kovaliovas teigė, kad Ukrainos kariai Robotynės kryptimi sėkmingai įtvirtino savo pozicijas, apšaudė artilerijos ugnimi nustatytus rusų taikinius ir atrėmė rusų atakas.

Ukrainos žurnalistas: planas suveikė

Robotynė – nedidelis vos 3 kvadratinių kilometrų ploto kaimas, kurį Rusijos pajėgos savo rankose laikė nuo 2022 metų kovo. Iki karo, remiantis oficialiais duomenimis, ten gyveno 500 žmonių.

Kaip aiškina BBC Ukrainos tarnybos žurnalistas Olehas Černyšas, šių metų pavasarį būtent ten prasidėjo Ukrainos kontrpuolimas. Dabar tai svarbi gyvenvietė, dėl kurios intensyvūs mūšiai verda jau trečias mėnuo. Pastarosiomis dienomis Rusijos karo korespondentai pradėjo rašyti apie Rusijos karių atsitraukimą iš šio kaimo.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas savo ataskaitoje, parengtoje dar iki H. Maliar pareiškimo, teigė, kad Ukrainos pajėgos „pasiekė gerų rezultatų Robotynės kryptimi“ ir „įsitvirtina perimtose žemėse“. „Du mėnesius truko intensyvūs mūšiai, bet mūsų brigados kariams, palaikomiems kitų dalinių, galiausiai pavyko prasiveržti pro daugiasluoksnę gynybos liniją“, – teigiama 47-osios brigados pranešime.

Karas Ukrainoje

Pasak O. Černyšo, svarbu tai, kad šis kaimas yra prie kelio, jungiančio Orichivą ir Tokmaką. Iki pastarojo logistikos centro Rusijos armijai viso labo 20 kilometrų. Toliau į pietus nuo Tokmako įsikūręs Melitopolis – vienas iš svarbiausių Ukrainos kontrpuolimo tikslų.

„Nieko keisto, kad 2023 metų birželio pradžioje būtent Robotynės kryptimi prasidėjo aktyvūs Ukrainos pajėgų veiksmai. Vienas iš svarbiausių puolimo lokomotyvų tapo 47-oji mechanizuota brigada „Magura“. Jos užduotis buvo įveikti tankiai užminuotus laukus, įsitvirtinti prie kaimo ir pagrindinės Rusijos gynybos linijos, vedančios tiesiai prie Robotynės“, – aiškina žurnalistas.

Tik puolimas, anot jo, vyko ne visai pagal planą. Ukrainos pajėgų kolonos tapo Rusijos artilerijos ir atakos sraigtasparnių taikiniais. Šarvuota ukrainiečių technika iš Vakarų kentėjo užminuotuose laukuose, smarkiai pakenkė Rusijos bepiločių atakos. Tai kaip reikiant sulėtino Ukrainos pajėgų judėjimą minima kryptimi.

„Laimei, galiausiai Ukrainos karinė vadovybė rado išeitį iš šios situacijos. Pirmiausia buvo atsisakyta atakų didelėmis šarvuotos technikos kolonomis taktikos, o antras svarbus dalykas tas, kad nuspręsta Robotynę apeiti iš rytų ir vakarų.

Toks planas suveikė, ukrainiečiams pavyko įsiterpti tarp Raootynės ir Verbovojės kaimų. Rusijos pajėgos atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje, buvo apsuptos, o Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pavyko priartėti prie svarbiausios Rusijos gynybos linijos“, – aiškina BBC žurnalistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)