„Ruošiamės tam, kad bus labai panaši žiema, o gal net ir sudėtingesnė. Kai bus masinės atakos, palaikymas bus reikalingas. Labai svarbu, kad pagalba nesustotų, būtų nuosekli“, – LRT televizijai ketvirtadienį teigė H. Haluščenko, atkreipdamas dėmesį, kad pastarąją žiemą Rusijos atakų metu buvo pažeista 50 proc. energetikos infrastruktūros.

Visgi ministras viliasi, kad praėjusią žiemą sukaupta patirtis Ukrainai padės išgyventi artėjančią žiemą.

„Turime didžiulę patirtį iš praeitos žiemos, kaip išlaikyti energetikos infrastruktūrą, kai ji nuolat atakuojama. Tai mums nėra labai nauja patirtis, nes turime daug apgalvotų sprendimų tam, kad nesuteiktume galimybės atjungti valstybės nuo elektros tinklų. Tos žinios padės mums išgyventi ateinančią žiemą“, – sakė Ukrainos energetikos ministras.

„Žinoma, svarbu ir tai, kad remonto bendrovės taiso ir generatorius, ir elektrą perduodančius objektus. Iš karinės rizikos pusės, sistema bus saugoma nuo oro atakų, taip pat yra kitų veiksmingų sprendimų energetiniams objektams“, – pažymėjo jis.

Visgi H. Haluščenko pripažįsta, kad tai, koks bus Rusijos atakų mastas į Ukrainos energetikos infrastruktūrą, kol kas sunku prognozuoti.

„Labai sunku prognozuoti rusų atakų mastą, kiek kas bus sunaikinta. Nuo to labai priklausys rizikos (...) – elektros arba šildymo nutraukimo, apribojimo. Sistema bus paruošta, kad energija galėtų būti perduota, taip pat, kad būtų tiekiamos“, – teigė H. Haluščenko.

„Tačiau prognozuoti, koks bus sunaikintos infrastruktūros lygis arba kokių smūgių patirs energetika, labai sunku. Nuo sunaikinimo masto ir priklausys energijos nutraukimo klausimas“, – pripažino jis.

Per visą žiemą Rusija smūgiavo į Kyjivo ir kitų Ukrainos miestų energetikos infrastruktūrą. Nuo spalio iki kovo Rusija raketomis ir bepiločiais orlaiviais bombardavo svarbius Ukrainos objektus, sutrikdydama vandens, šildymo ir elektros tiekimą milijonams žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją