„Europos Sąjunga suprato, kad priklausomybė nuo rusiškų dujų kelia didelių pavojų Europos energetiniam ir kariniam saugumui. Ir pradėjo veikti šia kryptimi. JAV jau atsisakė Rusijos naftos ir dujų, Anglija planuoja jų atsisakyti iki metų pabaigos, o ES – iki 2030 metų, tačiau jau šiemet planuojama sumažinti vartojimą beveik 60 proc.“, – S. Makogoną cituoja UNIAN.

Anot „GTS Operator“ vadovo, nors Ukrainos tranzitinė sistema nepatyrė kritinės žalos dėl savalaikių remontų ir srautų perskirstymo, tačiau, siekiant apsaugoti dujų tiekimą, dujotiekiui „Nord Stream 1“ būtina įvesti dideles sankcijas.

„Suprantame, kad Europa sumažins rusiškų dujų suvartojimą, todėl siūlome pradėti nuo mažinimo per „Nord Stream 1“. Dabar mums reikia tranzito, kad galėtume užtikrinti mūsų dujų transportavimo sistemos efektyvumą. Kai yra tranzitas, yra garantija, kad mūsų dujų transportavimo sistemos agresorius tikslingai nesugriaus. Atskiros sistemos tranzitui ir vidaus vartojimui neturime, ji yra viena, todėl mums svarbu, kad sistema nebūtų pažeista, kad mes galėtume aprūpinti savo gyventojus dujomis kiekvieną dieną. Visoje Ukrainoje turime 19 milijonų abonentų, kurie kasdien suvartoja 80 milijonų kubinių metrų dujų“, – sakė S. Makogonas.

Anot jo, per karą labiausiai nukentėjo dujotiekis Doneckas-Kramatorskas-Mariupolis, specialistai iki šiol negali pradėti remonto darbų, nes dujotiekis yra karo zonoje. Didelės žalos yra ir miestų bei rajonų dujų įmonių tinkluose – išjungtos 44 sistemos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją