Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenka socialiniame tinkle „Facebook“ nurodė, kad „kruvinų siuntinių“ gavo Ukrainos ambasados Vengrijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Kroatijoje ir Italijoje, taip pat konsulatai Neapolyje Italijoje, Krokuvoje Lenkijoje ir Čekijos Brno mieste.

„Mes nagrinėjame šios žinutės reikšmę“, – teigė jis.

„Tai labai stiprus ženklas“, – pareiškė ukrainiečių konsulas Neapolyje Maksymas Kovalenka, patvirtinęs, kad jo biuras du laiškus, kuriuose buvo žuvų akių, gavo ketvirtadienio ryte.

Pasak O. Nikolenkos, šių siuntų buvo sulaukta po trečiadienį įvykusio incidento Ukrainos ambasadoje Madride, kuomet apdorojant atsiųstą paketą su sprogstamuoju įtaisu, jis užsidegė ir sužeidė vieną darbuotoją.

Tai buvo vienas iš kelių šią savaitę Ispanijoje aptiktų siuntinių su sprogmenimis.

Be to, įvyko ir daugiau panašių incidentų – buvo nusiaubtas įėjimas į ukrainiečių ambasadoriaus Vatikane rezidenciją, o Kyjivo ambasada Kazachstane buvo perspėta dėl minos išpuolio, nors tai nebuvo patvirtinta, informavo ministerijos atstovas.

Varšuvos policijos atstovas spaudai elektroniniu paštu patvirtino, kad Ukrainos konsulatas Lenkijos sostinėje ketvirtadienį gavo siuntinį, kuris vienam iš darbuotojų „sukėlė susirūpinimą“.

Apie įtartiną siuntinį buvo pranešta policijos skyriui, atsakingam už diplomatinių misijų apsaugą, ir „mes greitai pašalinome grėsmę“, pareiškė atstovas Sylwesteris Marczakas, nepateikęs išsamesnės informacijos. Jis taip pat sakė nežinąs, ar panašių siuntinių buvo atsiųsta Ukrainos ambasadai Varšuvoje.

Krokuvos policija nepatvirtino incidento konsulate, bet nurodė, kad ketvirtadienį pašto skyriuje buvo rastas įtartinas siuntinys. Policija pažymėjo, kad siuntinio turinys tiriamas, bet nepasakė, kam jis buvo adresuotas.

Čekijos policija savo ruožtu pareiškė, kad peršvietus įtartiną siuntinį rentgeno spinduliais sprogmenų nebuvo rasta. Tačiau pareigūnai vėliau pridūrė, kad viduje buvo rasta gyvūninės kilmės audinių, kurie buvo perduoti laboratorijai patikrinti.

Kroatijos policija pareiškė, kad Ukrainos ambasada Zagrebe pranešė apie ambasadai adresuotą įtartiną siuntinį pašto skyriuje, kurio ambasados darbuotojai, atsižvelgę į užsienio reikalų ministerijos įspėjimą, neatsiėmė.

Kroatijos policija paėmė siuntinį ir šiuo metu tiria, kas yra jo viduje ir iš kur jis buvo atsiųstas. Išsamesnės informacijos pareigūnai nepateikė.

Visos Ukrainos ambasados ir konsulatai sustiprino saugumo priemones.

O. Nikolenka citavo Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos žodžius, kad „turime pagrindo manyti, jog vyksta gerai suplanuota teroro ir bauginimo kampanija prieš Ukrainos ambasadas ir konsulatus“.

Ukrainos valdžios nepavyks įbauginti, pareiškė ministras ir pridūrė: „Mes ir toliau veiksmingai dirbsime siekdami Ukrainos pergalės.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją