NATO ir kitų šaltinių informacija rodo, kad vykdomas „karinių pajėgų telkimas... Ukrainos viduje. Tačiau taip pat matome karinį telkimą prie sienos Rusijos pusėje“, Aljanso generalinis sekretorius sakė žurnalistams, atvykęs į Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikimą Briuselyje.

„Tai rimtas karinių pajėgų stiprinimas, o mes raginame Rusiją atitraukti savo karius ir prisidėti prie taikos susitarimo“, – pridūrė jis.

Maskva gali tapti „taikaus derybose pasiekto sprendinio dalimi arba Rusija gali toliau eiti izoliacijos keliu“, perspėjo J.Stoltenbergas ir paragino Kremlių vykdyti įsipareigojimus pagal taikos planą, kurį rugsėjį pasirašė Kijevas ir prorusiški sukilėliai.

Vokietijos užsienio reikalų ministras ragina Ukrainą ir Rusiją gerbti taikos planą

Vokietijos užsienio reikalų ministras antradienį paragino Ukrainą ir Rusiją vykdyti žlungančio taikos plano sąlygas, nors pripažino, kad tas susitarimas nėra „tobulas“.

„Šie susitarimai nebuvo tobuli, bet jie tikrai suformuoja pagrindą. Mes turime įgyvendinti susitarimus“, – sakė Frankas-Walteris Steinmeieris per susitikimą su Ukrainos premjeru Arsenijumi Jaceniuku Kijeve.

Vėliau antradienį F.-W.Steinmeieris nuskris į Maskvą susitikti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Žuvo penki kariai

Penki Ukrainos vyriausybės pajėgų kariai žuvo, o dar aštuoni buvo sužeisti per pastarąją parą vykusius susirėmimus su prorusiškais sukilėliais šalies rytuose, pranešė kariškiai.

„Per pastarąją parą penki kariai žuvo, o dar aštuoni buvo sužeisti per šaudymus ir savadarbių užtaisų sprogimus“, – sakoma kariuomenės atstovo Vladyslavo Selezniovo pranešime.

V.Selezniovas nurodė, kad promaskvietiški sukilėliai 33 kartus apšaudė vyriausybės pajėgų pozicijas, nors formaliai tebegalioja paliaubos, sustabdžiusios daugumą kautynių ties fronto liniją.

Kijevui pavaldus karo nuniokotos Luhansko srities, kurios didžiąją dalį kontroliuoja separatistai, gubernatorius sakė, kad sukilėlių paleisto minosvaidžio sviedinio sprogimas nutraukė koją vienai 43 metų moteriai.

Jau septynis mėnesius vykstančio konflikto aukų skaičius perkopė 4,1 tūkst., o dar beveik 10 tūkst. žmonių buvo sužeisti, rodo Jungtinių Tautų (JT) statistika.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) antradienį aplankys Kijevą ir Maskvą, siekdamas atgaivinti žlungantį taikos planą, turintį nutraukti ginkluotus veiksmus.

Europos Sąjunga (ES) pirmadienį nutarė įtraukti daugiau Kremliaus remiamų Ukrainos sukilėlių į asmenų, kuriems taikomos Bendrijos sankcijos, sąrašą. Bet Briuselyje susitikę ES užsienio reikalų ministrai nepaskelbė naujų sankcijų Maskvai, sakydami, kad dar yra vilties atnaujinti dialogą su Rusija, kuris leistų užbaigti didžiausią priešpriešą nuo Šaltojo karo laikų.