Provakarietiška koalicija „absoliučia dauguma palaikė Hroismano kandidatūrą į premjero postą“, kito kandidato į premjerus Dmytro Stolarčuko atstovas parašė „Twitter“, o keli kiti deputatai patvirtino šį sprendimą, priimtą po kelias dienas vykusių įtemptų debatų.

Tuo tarpu prezidento Petro Porošenkos partijos (BPP) parlamentinės frakcijos seniūno pavaduotojas Oleksijus Hončarenka sakė koalicija teikia V.Hroismano kandidatūrą į premjero postą ir parengs atitinkamą siūlymą valstybės vadovui.

Po koalicijos posėdžio trečiadienio vakarą A.Jaceniuko partijos „Liaudies frontas“, kuri yra koalicijos partnerė, frakcijos vadovo pavaduotoja Viktoria Siumaras sakė, kad koalicija susitarė dėl visos vyriausybės sudėties, išskyrus kandidatą į sveikatos apsaugos ministro postą, dėl kurio bus nuspręsta ketvirtadienį.

Ji neatmetė galimybės, kad ketvirtadienį Aukščiausioji Rada balsuoti dėl naujo kabineto, net jeigu dar nebūtų parinktas kandidatas vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai. Darbą baigiančioje vyriausybėje jai vadovavo gruzinas Aleksandras Kvitašvilis.

Pagal Ukrainos konstituciją Aukščiausioji Rada skiria premjerą, kurio kandidatūrą pasiūlo prezidentas. Tuo tarpu prezidentas teikia premjero kandidatūrą, remdamasis parlamento koalicijos nutarimu.

Stinga „išsamios vizijos“

Potencialiuose ministrų kabineto narių sąrašuose, paskelbtuose Ukrainos žiniasklaidos arba minėtuose įstatymų leidėjų, nebuvo minimas nei vienas iš trijų užsieniečių – lietuvio Aivaro Abromavičiaus, JAV pilietės Natalie Jaresko (Natali Jaresko) ir A.Kvitašvilio, kuriuos P.Porošenka pasikvietė gruodžio 20-ąją, kad padėtų šaliai atsigauti po dramatiško ekonomikos nuosmukio.

Tarp jų buvo daugelio pagarbą pelniusi finansų ministrė N.Jaresko, Jungtinėse Valstijose gimusi ukrainiečių kilmės veikėja, buvusi Valstybės departamento darbuotoja ir privataus banko darbuotoja. Ji buvo giriama, kad sugebėjo susiderėti dėl gyvybiškai svarbios skolų restruktūrizavimo sutarties pernai rugpjūtį.

„Jaceniuko atsistatydinimas sukurs didesnę riziką Porošenkos valdymui, – savo ataskaitoje rašo idėjų kalvės „Carnegie Europe“ analitikas Michailas Minakovas. – Nebelikus Jaceniuko, Porošenka taps pagrindiniu politiku, atsakingu už Ukrainos reformų sėkmę“, – priduria jis.

38 metų V.Hroismanas, kuris gali tapti visų laikų jauniausiu Ukrainos premjeru, laikomas prezidentui ištikimu veikėju. Jis taip pat kelis mėnesius dirbo premjero A.Jaceniuko pavaduotoju.

V.Hroismonas pelnė gerą reputaciją aštuonerius metus dirbdamas savo gimtojoje Vinycioje – 400 tūkst. gyventojų turinčiame pietvakarių Ukrainos mieste, laikomame P.Porošenkos tvirtove, kur dvi kadencijas užėmė mero postą.

„Jis yra darboholikas, pasižymintis „puikiais gebėjimas spręsti ginčus“, bet jam stinga „išsamios vizijos“, naujienų agentūrai AF sakė V.Hroismano buvę ir dabartiniai darbuotojai.