Kol etniniai rusai švenčia Krymo prijungimą prieš Rusijos, vietiniai ukrainiečiai vengia išeiti į lauką ir pakuojasi daiktus rengdamiesi palikti okupuotą pusiasalį, rašo „Reuters“.

Mažoje kavinėje Simferopolio senamiestyje grupelė ukrainiečių susirinko pažiūrėti žinių ir aptarti savo ateitį.

„Esame pasirengę, susikrovę daiktus ir galime išvykti jau rytoj“, - kalbėjo 64-erių metų verslininkas, prekiaujantis buitiniais prietaisais visame Kryme.

Pagyvenęs vyras prisistatė tik kaip Sergejus, nenorėdamas atskleisti savo tikrosios tapatybės. Į Krymą iš Charkovo jis persikėlė prieš tris dešimtmečius, čia susirado žmoną ir gyveno iki šiol.

„Gerosios dienos Kryme baigėsi, - teigė Sergejus. - Bandysiu parduoti savo verslą ir išvyksiu“.

Oficialiais skaičiavimais, ukrainiečiai sudaro 23 proc. iš 2 mln. Krymo gyventojų ir yra antra pagal dydį etninė grupė pusiasalyje po rusų, sudarančių apie 58 proc. populiacijos. Dauguma ukrainiečių čia persikėlė po 1954 metų, kai Sovietų Sąjungos vadovas Nikita Chruščiovas pusiasalį „padovanojo“ Ukrainai.

Nemažai ukrainiečių jaučia įtampą, pusiasalio valdymą perėmus prorusiškai nusiteikusio Sergejaus Aksionovo vyriausybei ir "savisaugos daliniams".

„Čia tikrai baisu pasilikti - jei remi ne radikaliai prorusišką poziciją, gali tapti smurto auka“, - tvirtino Simferopolio meno centro direktorė Galina Dzikajeva.

Kijevo pareigūnų duomenimis, iki penktadienio iš Krymo atvyko 900 žmonių. Ukrainos vyriausybė įkūrė specialią pagalbos liniją padėti atvykusiems gauti priklausančias pensijas ar socialines garantijas, taip pat pervesti savo vaikus į naujas mokyklas.

„Pasienio apsaugos tarnyba duomenis renka iš žmonių, judančių... į kitus Ukrainos regionus... Tarp jų yra šeimų su vaikais ir neįgaliaisiais“, - teigė Galina Lutkovska, Ukrainos parlamentarė, atsakinga už žmogaus teises.

Kryme studijuojantys asmenys iš žemyninės Ukrainos dalies taip pat planuoja vykti namo.

„Nežinau, ar būdama ukrainietė ir gyvendama Rusijoje jausiuosi blogai..., tačiau nenoriu to priimti“, - kalbėjo istorijos studentė Ksenija Semenčenko.

Panašiai elgiasi ir Kryme tarnaujantys Ukrainos kariai, prorusiškoms pajėgoms užėmus jų dalinius ir bazes, nemažai Kryme gimusių karių tvirtina pasiliksiantys, kiti sutinka būti perdislokuoti į naujus dalinius.

„Su šeima persikelsime į Ukrainą ir toliau ten tarnausiu. Išvyksiu vos tik gavęs nurodymus“, - kalbėjo jaunesnysis karininkas Slavikas.

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas toliau demonstruoja Krymo priklausomybę Rusijos federacijai. Jis nurodė iki kovo 29 d patvirtinti planą Kryme ir Sevastopolyje kurti teritorines vykdomosios valdžios institucijas, sekmadienį pareiškė Kremliaus spaudos tarnyba, nurodo unian.net.