Ukrainos saugumo tarybos vadovo patarėjas Markijanas Lubkivskis pranešė, kad Ukrainoje suaktyvėjo provokatoriai ir diversinės grupės iš Rusijos.
Anot M. Lubkivskio, būtent šia kryptimi šiuo metu aktyviausiai dirba Ukrainos saugumo taryba ir kontržvalgyba.

M. Lubkivskis pateikė neseniai Mariupolio blokavimo poste ir Charkovo alaus bare „Stena“ surengtus išpuolius.

„Tai reiškia, kad galime kalbėti apie diversinių grupių suaktyvėjimą. Kiekvieną dieną neutralizuojame diversines arba provokatorių grupes“, - informavo jis.

ESBO irgi reiškia nerimą dėl situacijos šalyje.

„Smurto lygis Rytų Ukrainoje bei tolesnės eskalacijos rizika vis dar yra labai didelė ir didėja toliau“, – Kijeve pareiškė ESBO atstovas.

Anot jo, ESBO stebėtojai nė vienu atveju neužfiksavo sunkiosios ginkluotės atitraukimo iš planuojamos buferinės zonos tarp vyriausybinių pajėgų ir separatistų. „Skubiai būtina reali pažanga įgyvendinant Minsko susitarimus“, – pabrėžė atstovas. Rugsėjį pasiektas paliaubų susitarimas numato 30 km buferinę zoną tarp abiejų konfliktuojančių pusių.

NATO taip pat dar kartą pareiškė savo susirūpinimą dėl to, kad Rusija toliau teikia karinę paramą separatistams. „Aš esu sunerimęs dėl aktyvėjančio judėjimo“, – sakė NATO vyriausiasis kariuomenės vadas Philipas Breedlove'as. Anot jo, praėjusiomis dienomis per Rusijos sieną sukilėlius pasiekė ginklai ir įranga. Ph. Breedlove'as atkreipė dėmesį į tai kad, prie Ukrainos sienos ir Kryme buvo permesti rusų daliniai.

ESBO taip pat pranešė apie naują 40 automobilių be atpažinimo ženklų vilkstinę į rytus nuo Donecko.