J. Lucenka pareiškė, kad ne vieno Ukrainos politiko, kurių priešakyje – Michailas Saakašvilis, finansavimo šaltiniu tapo buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus aplinka.

„Už tuos pinigus M. Saakašvilis ir jo bendražygių ratui priskiriami asmenys finansavo akcijas, kurių tikslas buvo užimti Ukrainoje valdžią ir paremti nusikalstamos V. Janukovyčiaus ir Sergejaus Kurčenkos grupuotės narius“, – sakė J. Lucenka.

Generalinės Ukrainos prokuratūros vadovo teigimu, M. Saakašvilis S. Kurčenkos pinigus gavo per vakar sulaikytą RNS Kijevo apskrities skyriaus vadovą Severiną Dangadzę, rašoma svetainėje inforesist.org.

„Nustatyta, kad iš Rusijos buvo gauta maždaug 500 tūkst. JAV dolerių (421 tūkst. eurų). Pusė šios sumos su Ukrainos specialiųjų tarnybų žinia buvo įteikta S. Dangadzei“, – pareiškė J. Lucenka.

J. Lucenka tvirtina, kad generalinė prokuratūra turi garso ir vaizdo įrašų, įrodančių, jog S. Kurčenka ir kiti su Rusijos Federacijos federaline saugumo tarnyba tiesiogiai susijusios nusikalstamos grupuotės nariai prisidėjo prie M. Saakašvilio veiklos finansavimo.

Per įvykusią spaudos konferenciją generalinis prokuroras J. Lucenka paleido garso įrašą, kuriame užfiksuotas M. Saakašvilio pokalbis su S. Kurčenkos patikėtiniu.

Taip pat paskelbti vakar sulaikyto S. Dangadzės pokalbiai su S. Kurčenkai artimu asmeniu.

Anksčiau Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas sakė, kad Kremlius susidomėjęs ir nustebęs stebi įvykius, susijusius su M. Saakašvilio sulaikymu Kijeve, bet nemano, kad būtina reaguoti į jo pareiškimus „nuo stogo“.

„Taip, mes susidomėję stebime, kas vyksta Ukrainoje. Eilinį kartą Kijevas stebina. Eilinį kartą stebina Saakašvilis. Tuo pačiu metu jis nuo kaklaraiščio valgymo iki užlipimo ant stogo nuėjo tam tikrą kelią politikoje; tas kelias buvo sunkus. Jo situacija sudėtinga. Štai ką mes galime pasakyti“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Kai buvo paprašytas pakomentuoti per sulaikymo operaciją M. Saakašvilio išsakytus pareiškimus, kad Kremlius remia dabartinį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką ir jo vyriausybę, D. Peskovas pridūrė: „Mes nepratę reaguoti į žmonių, sėdinčių ant stogo, pareiškimus.“

Į klausimą, ką Kremlius mano apie Kijevo priešpriešą su M. Saakašviliu ir kieno pusėje būtų, D. Peskovas atsakė: „Ne. Mes susidomėję stebime šių įvykių bendrą paveikslą. Žinoma, tai Ukrainos galvos skausmas. Tokio dalyko ir priešui nelinkėtum, nors, žinoma, nelaikome ukrainiečių liaudies priešu.“

DELFI primena, kad Buvęs Gruzijos prezidentas, Ukrainos opozicinės partijos „Naujųjų jėgų judėjimas“ lyderis ir buvęs Odesos srities administracijos vadovas M. Saakašvilis antradienį per kratą jo bute Kijevo centre buvo sulaikytas, bet prie namo susirinkę jo šalininkai neleido politiko išvežti, sakė šaltinis teisėsaugos institucijose.

M. Saakašviliui turi būti paskirta kardomoji priemonė.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pranešė, kad M. Saakašvilis buvo sulaikytas vykdant tyrimą dėl pagalbos nusikalstamų organizacijų nariams ir jų nusikalstamos veiklos nuslėpimo.

„Teisėsaugininkai, dalyvaujant Saakašvilio advokatui, pareiškė jam įtarimus įvykdžius nusikaltimą“, – nurodė SBU spaudos tarnyba.

Pareigūnai įsodino M. Saakašvilį iš jo buto Kijevo centre, kur antradienį ryte buvo pradėta krata, bet protestuotojų minia ilgai neleido išvažiuoti teisėsaugos automobiliams.

Prie pastato buvo susirinkę daug teisėsaugininkų, politiko šalininkų ir žurnalistų, įsiplieskė susirėmimų tarp M. Saakašvilio šalininkų ir pareigūnų.

Vėliau policijos mikroautobusas, į kurį buvo įsodintas M. Saakašvilis, sugebėjo išvažiuoti į gretimą gatvę, bet buvo užblokuotas kelią pastojusių automobilių..

Vienas „Intefax“ korespondentas sakė, kad mikroautobusą apsupę kelios dešimtys teisėsaugininkų, mėginančių neprileisti prie mašinos M. Saakašvilio minios.

Mikroautobusas buvo apgadintas – suskaldytas jo priekinis stiklas.

Socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašai, kaip aktyvistai ištraukia M. Saakašvilį iš Saugumo pareigūnų automobilio.

Натовп витяг затриманого Міхеіла Саакашвілі із заблокованого авто pic.twitter.com/XsjDCUx839
— Hromadske.UA (@HromadskeUA) December 5, 2017

M. Saakašvilis kreipėsi į minią: „Iki galo liksiu Ukrainoje, mirsiu už Ukrainą. Mano gyvenimas - tai jūsų gyvenimas, jis priklauso jums“, - sakė jis žmonėms. Jis pakvietė ukrainiečius pademonstruoti protestą, dėkojo už palaikymo ir pareiškė: „Nieko nebijokite“.

Išplatino pareiškimą

Vėliau M. Saakašvilis melu pavadino Ukrainos generalinio prokuroro J. Lucenkos žodžius, esą jį finansiškai remia verslininkas Kurčenka. Tokia informacija pateikiama pareiškime, kuris publikuojamas partijos „Naujų jėgų judėjimas“ lyderio paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, - rašo ukrainiečių portalas inforesist.org.

„Generalinio prokuroro pareiškimas – įžūlus melas, kurio tikslas diskredituoti visą Ukrainos opoziciją“, – teigiama M. Saakašvilio išplatintame pareiškime.

M. Saakašvilis mano, kad jam keliama byla – sufabrikuota, o ją inicijuoti „nurodęs Porošenka“. Politiko atstovai spaudai taip pat pabrėžia, kad M. Saakašvilis perspėjo apie panašų scenarijų.

„Informacija, kurią M. Saakašvilis gavo iš patikimų šaltinių ir peržiūrėjo lapkričio 29 dieną, šiandien pasitvirtino Ukrainos generalinės prokuratūros ir Nacionalinės saugumo agentūros veiksmuose“, – teigiama pareiškime.

M. Saakašvilio partijos atstovai taip pat sako, kad dabartinė Ukrainos valdžia bando politiką paversti „Kremliaus agentu“ ir jį sulaikyti.

„Reaguodama į masines eitynes, skirtas apkaltai, Ukrainos valdžia perėjo į puolimą ir toliau demonstruoja politines represijas prieš Michailą Saakašvilį ir visus „Naujų jėgų judėjimo“ šalinininkus“, – akcentuoja partijos atstovai.

Grasino nušokti nuo stogo

Teisėsaugos ir SBU pareigūnai į M. Saakašvilio butą Kijevo centre nuvyko anksti antradienį.

Pareigūnams vykdant šią operacija Gruzijos eksprezidento bute, M. Saakašvilis vienu metu buvo užsilipęs ant savo namo stogo ir pagrasino nuo jo nušokti. Vėliau pareigūnai politiką nuo stogo nuvedė.

M. Saakašvilis buvo areštuotas per policijos reidą jo bute Kijeve, po to išvaduotas savo šalininkų iš teisėsaugos automobilio ir kartu su didele minia nužygiavo prieš Aukščiausiosios Rados.

Kaip pranešė vienas Rusijos naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, M. Saakašvilis kartu su maždaug tūkstančiu savo šalininkų Hruševskio gatve atėjo į Konstitucijos aikštę prie parlamento.

Aukščiausiosios Rados apsauga buvo sustiprinta – nacionalinės policijos pareigūnai išsirikiavo aplink pastatą už metalinių užtvarų.

Padėtis parlamente buvo rami.

Kviečia į akciją prie parlamento

M. Saakašvilis prie Aukščiausiosios Rados kreipėsi į čia susirinkusius savo šalininkus ir paragino kijeviečius ateiti prie parlamento.

„Kviečiu Kijevo gyventojus ateiti čia, kviečiu surengti taikią akciją, taikiai paaiškinti šiam parlamentui, kad Ukrainos įstatymų leidžiamosios valdžios institucijas užgrobė (...) vagys, sukčiai“, – sakė buvęs Odesos srities administracijos vadovas.

Jam kalbant, prie Aukščiausiosios Rados susirinkę M. Saakašvilio šalininkai skandavo: „Kijeve, sukilk!“

M. Saakašvilis išreiškė pasipiktinimą teisėsaugos institucijų veiksmais jo atžvilgiu.

„Išeisiu iš čia kartu su ukrainiečių tauta tik kaip nugalėtojas (...) Brangūs kijeviečiai, šiandien jūs išgelbėjote mano gyvybę ir nuo dabar ji priklauso jums“, – emocingai kalbėjo politikas.

Ragina paklusti valdžiai

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas paragino M. Saakašvilį paklusti šalies valdžiai.

„M. Saakašvilis privalo paklusti įstatymo reikalavimams, pereiti teisėtą procedūrą ir atsakyti į pateiktus kaltinimus, o ne provokuoti kraujo liejimą ir susirėmimus“, - parašė ministras tviteryje.

Anksčiau antradienį po kelias valandas trukusios konfrontacijos su teisėsaugos institucijų darbuotojais M. Saakašvilio šalininkams pavyko išlaisvinti politiką, išlaužus mikroautobuso, kuriuo pareigūnai norėjo jį vežti į Ukrainos saugumo tarnybos izoliatorių, duris. Atsidūręs laisvėje, M. Saakašvilis paragino nušalinti nuo valdžios Ukrainos prezidentą Petro Porošenką ir kartu su susirinkusiaisiais patraukė prie parlamento.

Kontroversiškas sugrįžimas

Ilgiau kaip dešimtmetį Gruzijai vadovavęs M. Saakašvilis savo šalį paliko 2013 metais ir vėliau buvo paskirtas vadovauti Ukrainos Odesos sričiai. Pernai jis atsistatydino, skųsdamasis, kad pareigūnai trukdo jo pastangoms kovoti su korupcija.

Pastaruoju metu jis konfliktavo su Kijevo vyriausybe ir organizavo antikorupcinius protestus.

Liepos pabaigoje Ukrainos migracijos tarnyba pranešė, kad prezidentas Petro Porošenka panaikino M.Saakašvilio turėtą Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

Rugsėjį M.Saakašvilis, į Ukrainą atvykęs autobusu iš Lenkijos, su savo pasekėju pagalba jėga prasiveržė į šalies gilumą. Oficialiais duomenimis, per pasienyje įvykusį incidentą nukentėjo 13 policininkų ir 9 pasieniečiai. Lvovo srities pareigūnai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl M.Saakašvilio bei jo sąjungininkų neteisėto Ukrainos sienos kirtimo.

Gruzija oficialiai paprašė Ukrainos M. Saakašvilį sulaikyti ir išduoti. Gruzijoje jis yra kaltinamas keturiose bylose, iškeltose dėl svetimo turto pasisavinimo, iššvaistymo ar užvaldymo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Tbilisio teismas 2014-ųjų rugpjūtį M.Saakašviliui skyrė kardomąją priemonę – sulaikymą, o netrukus jis buvo paskelbtas ieškomu asmeniu.

M. Saakašvilis ragino ukrainiečius ateinantį sekmadienį surengti didelę protesto demonstraciją Kijevo centre, jeigu šalies parlamentas per šią savaitę nepriims įstatymų dėl prezidento apkaltos ir Antikorupcinio teismo įkūrimo.