„Ukrainos žvalgybos agentūrų teigimu, Rusija svarsto scenarijų įvykdyti teroro išpuolį laikinai okupuotoje Zaporižios AE. Tokio teroro išpuolio padariniai bus jaučiami visame pasaulyje“, – pabrėžė ministerija ir pridūrė, kad okupuodama elektrinę Rusija šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę ir branduolinės saugos normas bei standartus, ypač septynis esminius TATENA branduolinės saugos ir saugumo principus.

„Tikimės objektyvaus TATENA generalinio direktoriaus Rafaelio Grossi įvertinimo dėl Rusijos nusikalstamų veiksmų“, – nurodė ministerija.

Diplomatai pabrėžė, kad dėl Rusijos karo prieš Ukrainą iššūkių ir grėsmių pasaulio branduolinei saugai lygis itin aukštas, todėl reikia telkti bei stiprinti tarptautines pastangas užkertant kelią branduolinei nelaimei. Jų teigimu, Rusija pažeidė visus pagrindinius tarptautinės branduolinės saugos teisės principus ir daugumą savo pačios įsipareigojimų, bet dar nesulaukė savo padarytų nusikaltimų padarinių.

Ministerija paragino imtis griežtesnių priemonių apribojant Rusijos branduolinę ir karinę pramonę bei pripažinti Rusiją teroristine valstybe ir garantuoti, kad ji neišvengtų politinių, ekonominių ir teisinių padarinių už visus padarytus nusikaltimus ir neteisėtus veiksmus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją