„Sausio 20 – 23 dienomis Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo nurodymu į separatistų laikinai kontroliuojamas teritorijas buvo įvežti septyni mobilūs krematoriumai, sumontuoti ant sunkvežimių „Kamaz“ važiuoklės. Kiekvienoje iš tokių „mirties krosnių“ per parą „sudeginama mažiausiai 8 – 10 palaikų. Jų darbą koordinuoja Rusijos kariniai žvalgai. Tokie „specialūs kamazai“ 2014 metų pabaigoje buvo pastebėti Rostovo srityje netoli valstybinės sienos su Ukraina“, pasakojo V. Nalivaičenka.

UST vadovas nurodė, kad karštąja tarnybos linija kasdien skambina dešimtys Rusijos piliečių, ieškančių savo artimųjų – rusų karių, kurie neteisėtai buvo išsiųsti į Ukrainos teritoriją.

„Nepaisant to, kad jie su ginklu rankose įvykdė nusikaltimus prieš mūsų piliečius, mes elgiamės humaniškai ir grąžiname motinoms identifikuotus palaikus, aptiktus dokumentus, kad jie būtų oriai palaidoti. Motinoms iš Rusijos mes sakome: pasiimkite savo sūnus, kol vadai jų nesudegino krematoriumuose“, - pažymėjo V. Nalivaičenka.

Priminsime, kad Antiteroristinės operacijos (ATO) štabo duomenimis, rusų karių skaičius ATO zonoje pasiekė patį aukščiausią lygį nuo konflikto Donbase pradžios – daugiau kaip 9 tūkst.

UST paviešins teroristų duomenų bazę

UST kuria teroristų (taip jie vadina prorusiškus separatistus) duomenų bazę, kuri vėliau bus paviešinta visuomenei, per 5-ąjį kanalą nurodė V. Nalivaičenka.

„Identifikavome ne tik Ukrainos piliečius ar Tėvynės išdavikus iš Krymo, bet ir rusus. Esame sudarę pilną visų teroristų ir įstatymų pažeidėjų, vykdančių teroristinės organizacijos, vadinamos Donecko liaudies respublikos, nusikaltimus, bazę. Turime visas jų fotografijas. Tai Simferopolis, Tarongas, kiti Ukrainos ir Rusijos miestai“, - kalbėjo UST vadovas.

V. Nalivaičenkos teigimu, nusikalstamų formuočių nariams anksčiau ar vėliau išmuš teisingumo valanda, kaip savo laiku įvyko naciams.

„Šie žmonės turi aiškiai suprasti, kad tie, kurie dar nepadarė nusikaltimo, turi nedelsiant sustoti. Už kiekvieną nusikaltimą žmoniškumui, kai žūsta bent vienas taikus gyventojas, bausmė bus neišvengiama“, - pabrėžė jis.

V. Nalivaičenka paragino jokiais būdais nestoti į „Donecko liaudies respublikos“ ir „Luhansko liaudies respublikos“ gretas: Ukrainos teisėsauga fiksuoja visus faktus, kad vėliau visi jos nariai būtų nubausti.