Rusija pirmadienį pasirašė 15 metų trukmės susitarimą, pagal kurį, aplenkdama Ukrainą, į Vengriją kasmet gabens iki 4,5 mlrd. kubinių metrų dujų.

Kijevas, kuris baiminasi prarasti labai reikalingus pinigus iš tranzito mokesčių ir mano, kad susitarimas kelia grėsmę Ukrainos saugumui, teigė esąs „nusivylęs“ Vengrijos sprendimu, kuris, pasak jo, buvo priimtas „siekiant įtikti Kremliui“.

Vengrija apkaltino Kijevą kišimusi į jos vidaus reikalus, o antradienį abi šalys iškvietė viena kitos ambasadorius.

„Naujasis Vengrijos susitarimas su „Gazprom“ sudavė rimtą smūgį Ukrainos ir Vengrijos santykiams“, – AFP sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olegas Nikolenka.

„Mūsų principinė pozicija yra ta, kad dujų transportavimas aplenkiant Ukrainą kenkia mūsų šalies nacionaliniam saugumui ir Europos energetiniam saugumui“, – pridūrė jis.

Ir Vengrija, ir Rusija pareiškė, kad Ukraina neturi teisės kištis.

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto pareiškė: „Manome, kad Ukrainos noras užkirsti kelią Vengrijai užsitikrinti dujų tiekimą yra mūsų suvereniteto pažeidimas“.

Kremliaus atstovas žiniasklaidai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusija garantuoja „patikimą tiekimą Vengrijai“.

„Čia niekieno teisės nėra pažeidžiamos“, – sakė jis žurnalistams.

Pastaruosius kelerius metus Kijevas ir Budapeštas nesutaria dėl daugelio klausimų, be kita ko, ir dėl vengrų etninės mažumos Ukrainoje teisių.

Ukraina baiminasi, kad praras savo kaip rusiškų dujų tranzitinio kelio į Europą vaidmenį, ir teigia, kad Maskva naudoja savo vamzdynus kaip geopolitinį ginklą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)