Tai po susitikimo su kolegomis iš Rusijos, Prancūzijos ir Ukrainos trečiadienio vakarą pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris.

Mums pavyko susitarti dėl priemonių paketo, kuris galėtų parodyti kelią į abipuses paliaubas, sakė jis. Tačiau kol bus pasiektas ugnies nutraukimas, esą būtini ir kiti žingsniai.

Bendrame pareiškime teigiama, kad vėliausiai šeštadienį turi prasidėti derybos dėl ilgalaikių abipusių paliaubų. Rusija pareiškė esanti pasirengusi bendrai sienų kontrolei su Ukrainos muitininkais - tiesa, tik tada, kai įsigalios paliaubos. Kaip laikomasi paliaubų, kontroliuotų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai. Be to, susitarta siekti greito visų įkaitų paleidimo.

Ukrainoje tuo tarpu trečiadienį tęsėsi mūšiai. Ukrainos parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas Kijeve kalbėjo apie "antiteroristinės operacijos" laimėjimus. Vienašališkai Kijevo paskelbtų paliaubų nebuvo laikomasi. Todėl prezidentas Petro Porošenka po dešimties dienų jų nepratęsę. Kaltę dėl to jis suvertė prorusiškiems separatistams. Tai komentuodamas, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė: "Deja, mes praradome dvi dienas".

Jo kolega iš Ukrainos Pavlas Klimkinas pabrėžė, kad dėl separatistų išpuolių ir per paliaubas buvo daug žuvusiųjų.

Naktį apšaudyti Kramatorskas ir Slovjanskas: yra žuvusių ir sužeistų

Skelbiama, jog naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Kramatorsko ir Slovjansko miestus teroristai apšaudė iš artilerijos pabūklų: yra žuvusių ir sužeistų, skelbia naujienų agentūra UNIAN.Tokią informaciją socialiniuose tinkluose skelbia liudininkai, skelbia „Podrobnosti“.

„Kramatorskas dreba. Vyksta intensyvus apšaudymas. Yra žuvusių ir sužeistų. Jasnogorka apsupta ugnies“, - rašo vietiniai. Kaip teigia vietos gyventojai, Kramatorsko priemiestis apšaudomas iš salvinių ugnies sistemų „Grad“, yra informacijos, jog reaktyviniai sviediniai nukrito netoliese upės 2-aja Belenkaja, ugnies paragauti teko ir Vesiolyj ir Krasnogorkos gyvenvietėms, nukentėjo mažiausiai 30 gyvenamųjų namų.

„Šiuo metu jau dvi valandas vyksta ir net neketina liautis apšaudymas – į senamiestį kol kas nepersikėlė“, - teigia liudininkai.

Be to, kaip teigia vietos žmonės, trečiadienį iki pietų mieste buvo gana ramu, susišaudymų nebūta. Tačiau apie 17 valandą artilerija ėmėsi darbo – buvo apgadintas dujotiekio vamzdynas Stankobudo rajone, didmeninės prekybos bazė „Sladkaja Žizn“, degalinė ir keli prekybos centrai. Degalinėje žuvo vienas vairuotojas, atsivykęs įsipilti kuro. Prieš kelias dienas Kramatorske 8 valandą ryto buvo apšaudytas maršrutinis autobusas – septyni žmonės žuvo, trys buvo sužeisti. Per Kramatorsko apšaudymus žuvo ir dar mažiausiai šeši žmonės, yra sužeistų.

Tęsiasi ir Slovjansko apšaudymas. Liudininkai informuoja, jog teroristams atsako negaili ir Ukrainos karinių pajėgų artilerija. Mieste vis dar nėra elektros, vandens, kyla ryšio problemų.

Antiteroristinę operaciją vykdančios pajėgos džiaugiasi perėmusios pasienio kontrolės punkto „Dolžanskij“, esančio Luhansko srityje, kontrolę ir atnaujinusios jo darbą. Po sėkmingos specialiosios operacijos Ukrainos kovotojai išlaisvino ir „Staryj Karavan“ ir „Brusovka“ pasienio kontrolės punktus. Nacionalinė gvardija iš teroristų atsikovojo Zakotnės gyvenvietę.

Prie Luhansko atsinaujino susirėmimai

Ukrainos Luhansko miesto gyventojai skelbia, jog prie miesto iš gyvenvietės „Metalist“ girdėti sprogimai ir šūviai, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Skelbiama, jog sprogimai itin gerai girdėti Kamenobrodsko rajone, aidi ir įvairiuose srities centro rajonuose, skelbia „Informator“.

Remiantis nepatvirtintais duomenimis, teroristai apšaudo „Metalist“ gyvenvietę, kur šiuo metu yra gausios Ukrainos karinės pajėgos. Remiantis viena iš įvykių versijų, separatistai „Metalist“ gyvenvietę apšaudo iš Stanicos pusės. Kiti tvirtina, jog šaudoma iš kaimo Želtoje. Socialiniuose tinkluose taip pat yra pasisakymų, jog teroristai puola iš Kambrodo rajono – jie esą naudojasi tankais ir haubicomis.