„Nebėra taip, kad Vakarai turėtų ginti mus nuo kokios nors grėsmės, ypač kylančios iš Rytų, nes mes ir esame Vakarai“, – sakė jis.

D. Tusko teigimu, „mes tapome stipria valstybe, stipria ir išmintinga tauta“, atsakinga ne tik už Lenkijos, bet ir visos Europos gynybą. D. Tuskas pridūrė, kad 20 metų ES nėra finišo linija ir kad Lenkija dabar turi išlaikyti savo vietą Europoje ir pasaulyje.

„Turime kiekvieną dieną rūpintis Europa ir savo vieta Europoje, Vakarais, NATO, – pabrėžė jis. – Jei nesirūpinsime savo saugumu, Europos vienybe, NATO ilgaamžiškumu, visa tai subyrės į gabalus“. „Viskas mūsų rankose“, – pridūrė jis.

Pasak D. Tusko, per šiuos 20 metų lenkai kūrė šalį, kuri dabar tapo itin svarbia Vakarų civilizacijos dalimi. „Mes tapome Europa visomis šio žodžio prasmėmis“, – sakė jis. „Kalbu ne apie geografiją, o apie saugumą, apie tai, kad lenkų vyrų ir moterų gyvenimo kokybė kasdien gerėja, nepaisant įvairių posūkių kelyje. Kalbu apie pagrindines vertybes, apie laisvę, orumą, teisinę valstybę. Tai ir yra Europa. Lenkija tapo Europos širdimi“, – sakė Lenkijos vyriausybės vadovas.

„Kiekvienas lenkas žino, kas yra Rytai, iš kurių visada norėjome išsivaduoti, ir Vakarai, kurių siekėme“, – sakė D. Tuskas ir pridūrė, kad šiandien Lenkijai nebereikia kur nors veržtis, nes čia ir yra Vakarai.

Petras Pavelas

Praėjus 20 metų nuo prisijungimo prie ES, Čekija yra už tolesnę plėtrą


Praėjus 20 metų nuo savo prisijungimo prie ES, Čekija pasisako už greitą tolesnę bendrijos plėtrą. Tai „geostrateginė būtinybė“, antradienį Europos konferencijoje Prahoje sakė Čekijos prezidentas Petras Pavelas. „Jei Vakarų Balkanų šalis, Ukrainą, Moldovos Respubliką ir Sakartvelą per ilgai paliksime prie durų, perleisime jas tokioms veikėjoms kaip Rusija, kurios jokiu būdu nenori gera europiečiams ir Europai“, – įspėjo buvęs NATO generolas P. Pavelas.

„Šios šalys nori priklausyti Vakarams, – kalbėjo Čekijos premjeras Petras Fiala. – Suteikime joms šį šansą ir pasinaudokime plėtros galimybe“.

P. Pavelas ragino šalis kandidates rimtai rengtis būsimai narystei. Čekija esą gali padėti savo patirtimi. Kartu prezidentas paragino vykdyti ES reformas. „Reikia savęs paklausti, ar Europa gali būti geresnė. Atsakymas yra: neabejotinai taip“, – sakė P. Pavelas.

2004 m. gegužės 1 d. ES papildė 10 naujų narių, įskaitant Lietuvą.