„Mes laikome šį sprendimą niekiniu ir negaliojančiu. Dėl savo vizijos ir teksto kalbos tai nėra toks sprendimas, į kurį galima žiūrėti rimtai“, – pareiškė O. Celikas spaudos konferencijoje, kurią transliavo televizija.

Ministras šį balsavimą taip pat pavadino „nedemokratišku“, „siaurų pažiūrų“ sprendimu bei pridūrė, kad jis „be vizijos“.

Už Turkijos ES narystės derybų įšaldymą balsavo 479 Europos Parlamento nariai, 37 pasisakė prieš ir 107 susilaikė.

Šis sprendimas turėjo neigiamos įtakos Turkijos lirai – per vieną dieną jos vertė nukrito 1,5 proc. JAV dolerio atžvilgiu.

Šis teisiškai neįpareigojantis Europos Parlamento sprendimas buvo priimtas augant įtampai Turkijos ir ES santykiuose.

Bendrijos santykiai su Ankara pašlijo po liepos 15-ąją Turkijoje mėginto įvykdyti karinio perversmo.

Po šio pučo Ankara ėmėsi griežtų priemonių prieš įtariamuosius, prasidėjo masiniai areštai ir atleidimai iš darbo. Iš viso buvo areštuota 37 tūkst. žmonių. Vyriausybės rūstybė atsigręžė ir prieš opoziciją palaikančią žiniasklaidą, be to visi šie veiksmai provokavo ES politikų ir žmogaus teisių organizacijų kritiką.

Įtūžęs Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) dar trečiadienį pareiškė, kad Europos Parlamento balsavimas dėl pasiūlymo įšaldyti narystės Europos Sąjungoje derybas su Ankara bus „bevertis“.