„S&P“ sumažino Turkijos skolinimosi reitingą iki „B+“, nurodydama, kad per pastarąsias dvi savaites Turkijos lira silpnėjo ekonomikos perkaitimo ir didelės skolos akivaizdoje.

Reitingų agentūra „Moody's“ taip pat sumažino Turkijos skolinimosi reitingą iš „Ba3“ į „Ba2“. Pastaroji nurodė, kad lira silpnėjo, išreiškė susirūpinimą dėl centrinio banko nepriklausomumo ir dėl aiškaus bei patikimo plano trūkumo, kuris galėtų išspręsti finansinių sunkumų priežastis.

Lira su problemomis susidūrė tęsiantis Turkijos ginčui su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, įskaitant JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą padvigubinti tarifus iš Turkijos importuojamam plienui ir aliuminiui.

„S&P“ savo pranešime teigė, kad reitingo sumažinimas atspindėjo nuogąstavimus, kad Turkijos ekonomikai pakenks liros nepastovumas ir galimas staigus mokėjimo balanso koregavimas.

Reitingų agentūra prognozuoja, kad Turkiją kitais metais ištiks recesija, o infliacija per ateinančius keturis mėnesius pasieks 22 procentus, bet 2019 m. viduryje nukris žemiau nei 20 procentų.

Turkijos ir JAV ginčas kilo dėl to, kad Ankara nuo 2016 m. spalio mėnesio kalina amerikiečių pastorių Andrew Brunsoną. D. Trumpas sako, kad jis yra Turkijos įkaitas.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ketvirtadienį perspėjo Turkiją, kad JAV gali pritaikyti dar daugiau sankcijų, jei A. Brunsonas nebus paleistas.