ES užsienio reikalų ministrai antradienį pažymėjo, kad Turkijos užsitęsusios derybos dėl šalies prisijungimo prie Bendrijos, oficialiai prasidėjusios 2005-aisiais, „faktiškai sustojo“.

Liuksemburge besilankantys ministrai pridūrė, kad Turkija „tolsta nuo Europos Sąjungos“.

„Dar kartą parodyta, kad ES elgiasi nesąžiningai ir nenuoširdžiai Turkijos atžvilgiu“, – į tokį pareiškimą atsakė Turkijos užsienio reikalų ministerija ir pavadino kolegų iš ES išvadas „veidmainiškomis ir nenuosekliomis“.

Jos pareiškime nurodoma, kad ES ministrų nuomonė atspindi bloko „šališką ir neteisingą požiūrį“ į Turkiją.

Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad tos išvados demonstruoja, jog Bendrijos mąstysena yra „sumišusi“, o jos pareiškimuose „stinga įžvalgumo“ ir yra „daugybė prieštaravimų“.

Turkijos ir ES santykiai jau ne vienerius metus yra įtempti ir ypač paaštrėjo po 2016-ųjų nepavykusio perversmo Turkijoje, Ankarai apkaltinus Briuselį, kad jis nepadeda šaliai kovoti su rimtomis terorizmo grėsmėmis.

ES savo ruožtu ne kartą kritikavo opozicijos malšinimo ir žodžio laisvės puolimo politiką, kurios po nepavykusio pučo esą ėmėsi Turkijos valdžia, areštavusi dešimtis tūkstančių žmonių, įskaitant žurnalistus.

ES ir Turkija 2016-ųjų kovo mėnesį pasiekė milijardų eurų vertės susitarimą, pagal kurį Turkija įsipareigojo priimti atgal į Europą keliaujančius migrantus mainiais į liberalesnį vizų režimą, kol kas dar nesuteiktą turkams.

O. Celikas pareiškė, kad ES vėliausi komentarai tolygus pripažinimui, kad blokas „negerbs savo įsipareigojimų, priimtų kovo 18-ąją“.

Pasak turkų ministro, „tragikomiška“, kad blokas daro tokius pareiškimus, kai jis „laikomas įkaitu tų valstybių narių, kur valdžioje yra kraštutiniai dešinieji“, turėdamas omeny Austrijos konservatyviąją vyriausybę.

ES šaltokai sureagavo į R. T. Erdogano triumfą sekmadienį įvykusiuose prezidento ir parlamento rinkimuose, po kurių jis įgis plačių naujų įgaliojimų.

EK vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris ir Europos Vadovų Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas pasveikino R. T. Erdoganą lakoniškais pareiškimais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)