Juodai apsirengę anarchistai skandavo šūkius prieš policijos smurtą, antikapitalistai laikė plakatus, smerkiančius siūlomą transatlantinę laisvosios prekybos sutartį, o taikos aktyvistai mojavo vaivorykštės spalvų vėliavomis ir plakatais su šūkiais prieš karą.

Protestuotoja Monika Lambert sakė atvykusi „pasinaudoti savo demokratine teise pasakyti, kad viskas, dėl ko sprendžia G-7, yra daroma dėl bankų ir kapitalistų interesų“.

M.Lambert, atvykusi iš Bavarijos miesto Erlangeno, sakė, kad Vokietijos istorija aiškiai demonstruoja, jog žmonėms svarbu pasisakyti.

„Paklausiau savo tėvų, ką jie darė nacių laikotarpiu. Jie nieko nedarė, – pareiškė ji. – Nenoriu savo vaikams ir anūkams pasakyti to paties.“

Apie 2 000 protestuotojų ėjo nuo centrinės traukinių stoties iki savo stovyklos miestelio pakraštyje, kur vidurdienį prasidėjo demonstracija. Prie jų prisidėjo tūkstančiai kitų žmonių, daugelis atėjo su šeimomis ir vaikais.

Bavaras Michaelis Wildmoseris laikė plakatą su komunistų šūkiais.

„Per daug jaunimo išnaudojami menkai apmokamuose darbuose, – sakė jis. – Tokia padėtis negali tęstis.“

Policija sutelkė 22 tūkst. pareigūnų iš visos Vokietijos, griežtai kontroliuodama demonstrantus.

Policijos atstovas Hansas-Peteris Kammereris sakė, kad lig šiol šie protestai buvo taikūs, bet minioje yra ir ekstremistų iš Vokietijos, Austrijos, Italijos ir Britanijos.

Viena grupė, maždaug 30 asmenų, apsirengę klounais, erzino policininkus, plunksninėmis dulkių šluostėmis valė jiems batus, mėgino pasiklausyti jų pokalbių, laidė seksualias užuominas.

Šeši klounai atsisėdo viduryje gatvės, užblokavo ją, privertė policininkų furgoną pasukti atgal.

Protestuojančiųjų atstovas Simonas Ernstas, iena iš grupės, kuri naktį praleido stovykloje už miesto, sakė, kad jie nori parodyti savo pyktį Vokietijos, Prancūzijos, JAV, Italijos, Britanijos, Kanados ir Japonijos lyderiams, vadindami juos „bankininkų ir korporacijų pakalikais“.

Policija jau ketino visus demonstrantus pašalinti iš viršūnių susitikimo rajono, prie „Schloss Elmau“ viešbučio kaimelyje, esančiame už 8 kilometrų nuo Garmiš Partenkircheno, bet teismas nusprendė, kad 50 protestuotojų būtų leista patekti į saugumo zoną, kad pasaulio lyderiai galėtų juos išgirsti.

Anot S.Ernsto, 50 protestuotojų yra per mažai. „Manome, kad taip parodoma arogancija susirinkimų laisvei“, – sakė jis.

Viršūnių susitikimas vyks dvi dienas – sekmadienį ir pirmadienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)