„Man jau atsibodo „gerovės iš viršaus į apačią“ (angl. „trickle-down“) ekonomika. Ji niekada neveikė“, – rašė J. Bidenas tviteryje prieš pirmąjį susitikimą L. Truss Niujorke.

„Mes kuriame ekonomiką iš apačios į viršų ir iš vidurio į išorę“, – sakė prezidentas, priešpastatydamas savo požiūrį oponentams respublikonams, kurių filosofija panašesnė į naujosios JK konservatorių lyderės.

Niujorke L. Truss pabrėžė savo prieštaringai vertinamą įsitikinimą, kad mokesčių mažinimas turtingesniems būtų naudingas visiems, jos naujajai vyriausybei stengiantis suvaldyti sparčiai kylančias energijos kainas.

Ypatingajame biudžete, kuris bus pristatytas penktadienį, tikimasi numatyti mokesčių pakeitimus, kurie būtų neproporcingai naudingi turtingiesiems JK gyventojams. Laikraštis „The Times“ teigė, kad jame taip pat gali būti netikėtai sumažinti nekilnojamojo turto pirkimo mokesčiai.

„Nesutinku su argumentu, kad mokesčių mažinimas yra kažkaip nesąžiningas“, – L. Truss trečiadienį sakė „Sky News“ Niujorke, prieš dvišalį susitikimą su J. Bidenu ir debiutinę kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje.

„Žinome, kad didesnes pajamas gaunantys žmonės paprastai moka daugiau mokesčių. Taigi, sumažinus mokesčius, dažnai gaunama neproporcingai didelė nauda, nes šie žmonės visų pirma sumoka daugiau mokesčių“, – sakė ji.

Skirtingos ekonominės vizijos yra tik vienas iš L. Truss ir J. Bideno nesutarimų taškų.

Baltieji rūmai aiškiai išreiškė savo nepasitenkinimą dėl naujosios premjerės griežtos pozicijos „Brexit“ ir Šiaurės Airijos klausimais. L. Truss pripažino, kad JK ir JAV prekybos susitarimas po „Brexit‘o“ mažai tikėtinas dar daugelį metų.

Tačiau savo kalboje JT ji ketina ginti savo ekonominę viziją kaip būdą sutelkti Vakarų demokratijas prieš tokius priešus kaip Rusija.

„Mes norime, kad žmonėms liktų daugiau uždirbtų pinigų, nes tikime, kad laisvė yra svarbesnė už nurodymus“, – taip turėtų kalbėti L. Truss, teigiama Dauningo gatvės paskelbtose ištraukose.

„Mes reformuojame savo ekonomiką, kad Britanija vėl judėtų į priekį. Laisvajam pasauliui reikia šios ekonominės stiprybės ir atsparumo, kad galėtų atsilaikyti prieš autoritarinę agresiją ir laimėti šią naują strateginės konkurencijos erą“, – teigiama tekste.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją