D. Trumpas, kuris į Japoniją atvyko su keturių dienų valstybiniu vizitu, atidžiai klausėsi pagrobtų žmonių giminaičių pasakojimų apie išgyventas kančias, po susitikimo sakė šeimos.

80 metų Shigeo Iizuka, kurio sesuo buvo pagrobta 8-ajame dešimtmetyje, paprašė D. Trumpo drauge su Japonijos premjeru Shinzo Abe priversti Šiaurės Korėją sugrąžinti pagrobtuosius.

„Man susidarė įspūdis, kad prezidentas Trumpas išties galvoja, kaip padaryti proveržį šiuo klausimu, – sakė jis. – Tikiuosi, kad prezidento Trumpo dalyvavimas padės rasti išeitį iš aklavietės.“

D. Trumpas sakė pritariantis Sh. Abe ketinimams susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu ir išspręsti šį klausimą. Sh. Abe vėl deklaravo norą susitikti akis į akį su Kim Jong Unu be jokių išankstinių sąlygų, tokių kaip Šiaurės Korėjos denuklearizacija, kad būtų galima išspręsti pagrobtųjų klausimą.

Tačiau Sh. Abe pažymėjo, kad šiuo metu viršūnių susitikimo su Kim Jong Unu perspektyvų nėra.

83 metų Sakie Yokota, kurios 13-metė dukra Megumi buvo pagrobta 1977 metais, kalbėjo, kad D. Trumpas suteikė šeimoms vilties dėl proveržio.

„Tikiuosi, kad bus konkrečios pažangos. Tikrai tikiuosi, kad mūsų artimieji bus sugrąžinti, ir taip pat noriu, kad Šiaurės Korėja taptų taikia šalimi“, – sakė S. Yokota.

Šiaurės Korėja yra pripažinusi, kad pagrobė 13 japonų. Japonija tvirtina, jog Šiaurės Korėja pagrobė mažiausiai 17 žmonių, kad jie mokytų agentus japonų kalbos ir kultūros Pietų Korėjos šnipinėjimo tikslais.

Penkiems pagrobtiems žmonėms 2002 metais buvo leista aplankyti namus ir vėliau jie pasiliko. Pchenjanas tvirtina, kad kiti aštuoni asmenys mirė, ir neigia, kad dar keturi buvo patekę į Šiaurės Korėją.

Daugelis pagyvenusių giminaičių sako, kad jiems lieka vis mažiau laiko dar pamatyti savo artimuosius.