„Tarptautinio Baudžiamojo Teismo veiksmai yra išpuolis prieš Amerikos žmonių teises ir kelia grėsmę mūsų nacionaliniam suverenitetui“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės spaudai Kayleigh McEnany pareiškime.

„Turime tvirto pagrindo manyti, kad Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuratūros aukščiausiuose sluoksniuose esama korupcijos ir aplaidumo, o tai kelia klausimą, ar jo [teismo] tyrimas dėl amerikiečių karių yra sąžiningas“, – pridūrė ji.

D. Trumpas pastaruoju metu ėmėsi griežtų veiksmų prieš tarptautines organizacijas, kurias laiko kenkiančiomis jo administracijos interesams. Neseniai jis nurodė pasitraukti iš Pasaulio sveikatos organizacijos, kaltindamas ją netinkamai sureagavus į koronaviruso pandemiją.

JAV administracija taip pat nepatenkinta Hagoje įsikūrusio tribunolo atliekamu tyrimu dėl karo nusikaltimų, galimai įvykdytų per ilgai besitęsiantį konfliktą Afganistane.

2017 metų pabaigoje Gambijos pilietė vyriausioji prokurorė Fatu Bensouda paprašė teisėjų duoti jai leidimą tirti įtariamus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui Afganistane, kuriuos vykdė Talibano, Afganistano vyriausybė ir tarptautinės sąjungininkų pajėgos, įskaitant JAV karius.

Pernai JAV administracija atšaukė prokurorei išduotą vizą, reikalaudama, kad ji nutrauktų pradėtą tyrimą.

Tačiau kovą teisėjai leido tęsti tyrimą, panaikinę ankstesnį sprendimą atmesti pirminį F. Bensoudos prašymą pradėti tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų Afganistane.

JAV niekada neprisijungė prie 2002 metais įsteigto TBT ir nepripažįsta jo jurisdikcijos Amerikoje. Vašingtonas tvirtina, jog TBT kelia grėsmę jo nacionaliniam suverenitetui. Buvusio prezidento George'o W. Busho administracija aktyviai ragino ir kitas šalis nepripažinti šio teismo.