Autobusas, kuriuo į ekskursiją važiavo pensininkų klubo nariai, susidūrė su sunkvežimiu netoli Piusegino miestelio tarp vynuogynų Sen Emiljono regione, į rytus nuo Bordo.

Manoma, kad dauguma žuvo liepsnose; bent taip sakė gelbėtojai ir vietinės valdžios pareigūnai.

Žuvo ir sunkvežimio vairuotojas bei greta jo sėdėjęs trejų metų sūnus, sakė policijos viršininkas.

Per Prancūzijos televiziją rodytas visiškai sudegęs autobusas, likę tik apanglėję griaučiai.

Piusegino meras Xavier Sublett sakė žurnalistams, kad „vilkiko vairuotojas regis nesuvaldė savo mašinos, kuri įstrigo vidury kelio. Autobuso vairuotojas nebegalėjo išvengti susidūrimo“.

Iš degančio autobuso spėjo iššokti aštuoni žmonės, tarp jų ir vairuotojas. Keturių išgyvenusiųjų, apdegusių ar su galvos traumomis, būklė sunki, nurodė vietos pareigūnai.

„Autobuso vairuotojas sužeistas lengvai. Jam pavyko atidaryti duris, kad kuo daugiau keleivių galėtų iššokti iš autobuso“, – sakė X.Sublett.

„Rizikuodamas savo gyvybe, nes liepsnos degino jį, jis sugebėjo evakuoti dalį žmonių “, – pridūrė X.Sublett.

Ministras pirmininkas Manuelis Vallsas ir susisiekimo ministras Alainas Vidalies atvyko į nelaimės vietą, o Nacionalinė Asamblėja, žemieji parlamento rūmai, aukas pagerbė tylos minute.

„Prancūzijai tai baisus sukrėtimas“', – sakė M.Valsas.

Prancūzijos laikraštis „Sud Ouest“ skelbia, kad po avarijos liko gyvi tik 8 žmonės. Informuojama, kad dauguma aukų – pagyvenę žmonės, vykę atostogų.

Skelbiama, kad nelaimė įvyko apie 7.30 val. ryto. Smūgio būta tokio smarkaus, kad abi transporto priemonės užsidegė, rašo news.sky.com.

Į tragedijos vietą atvyko gausios gelbėtojų pajėgos, liepsnas malšino 60 ugniagesių. Skelbiama, kad sunkvežimis gabeno medieną.

Trys žmonės patyrė labai sunkius sužalojimus, dar penki – menkesnius.

Ir sunkvežimio, ir autobuso vairuotojai – tarp žuvusiųjų.

Tai šiurpiausia avarija Prancūzijos istorijoje po 1982 metų, kai Kot d‘Oro departamento Bono mieste žuvo 53 žmonės, iš kurių 44 vaikai.

Beveik visi žuvusieji, išskyrus sunkvežimio vairuotoją, buvo autobusu važiavę žmonės, sakė vietos pareigūnai Žirondos prefektūroje.

Abi transporto priemonės susidūrė kaktomuša netoli Piusegino kaimo į šiaurę nuo Bordo miesto.

„Prancūzijos vyriausybė buvo mobilizuota po šios baisios tragedijos“, – sakė prezidentas Francois Hollande'as, šiuo metu viešintis Atėnuose su oficialiu vizitu.

Vienas nacionalinės žandarmerijos pareigūnas sakė, kad neįprastai didelį aukų skaičių veikiausiai nulėmė autobusą apėmęs gaisras.

Autobusas, kuriame buvo 49 pagyvenę keleiviai ir vairuotojas, anksti penktadienį išvažiavo į ekskursiją iš gyvenvietės, esančios netoli avarijos vietos.

Vienas vietos gyventojas sakė televizijai „I-tele“, kad susidūrimas įvyko posūkyje, kuris tose apylinkėse buvo žinomas kaip pavojingas.

Radijas „Europe 1“ nurodė, kad dauguma autobuso keleivių buvo pagyvenę žmonės.

To regiono įstatymų leidėjas Gilles'is Savary sakė televizijai BFM, kad autobusas, išsinuomotas iš Liburno mieste įsikūrusios susisiekimo bendrovės, vežė tą grupę į ekskursiją.


Meras vėliau sakė radijui RTL, kad vilkiko vairuotojas nesuvaldė savo mašinos. Autobuso vairuotojas „mėgino išvengti susidūrimo, bet sunkvežimis rėžėsi į jį, todėl vairuotojas nieko nebegalėjo padaryti, tik įjungė durų atidarymo mechanizmą, todėl kai kurie žmonės sugebėjo ištrūkti“.

„Mačiau dūmų debesį“, – „i-Tele“ sakė vietos gyventoja Yvette Seguy, pridūrusi, kad avarija įvyko plento posūkyje, kurie vietos žmonėms buvo žinomas kaip pavojingas.

Sraigtasparniai evakavo smarkiai apdegusias aukas; įvykio vietoje dirbo apie 60 gaisrininkų, atvykusių 20 ekipažų, ir daug gelbėtojų. Ten taip pat išvyko premjeras Manuelis Vallsas, vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as ir susisiekimo ministras Alainas Vidalies, sakoma Susisiekimo ministerijos pranešime.

Tikėtina, kad F.Hollande'as nutrauks vizitą Graikijoje, kad aplankytų avarijos vietą.

M.Vallsas išreiškė savo „emocijas dėl šio itin didelio aukų skaičiaus“ savo „Twitter“ žinutėje ir pažadėjo savo „pagalbą aukų šeimoms“.

Neįtikėtina tragedija

Penki keleiviai, sugebėję ištrūkti iš užsiliepsnojusio autobuso, patyrė lengvų sužeidimų. Dar trys žmonės nenukentėjo, nurodė vietos pareigūnai.

Vienas nacionalinės žandarmerijos pareigūnas sakė, kad neįprastai didelį aukų skaičių veikiausiai nulėmė abi transporto priemones apėmęs gaisras.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Pierre'as Henri-Brandet sakė televizijai BFMTV, kad keturi žmonės buvo „itin sunkiai sužeisti“ – du smarkiai apdegė, o dar du patyrė galvos traumas.

„Tai neįtikėtina tragedija, kurios aukų skaičius nepaprastai didelis. Tai katastrofa, – pabrėžė jis. – Tie žmonės buvo pensininkai, senyvo amžiaus, susiruošę į išvyką.“

Autobusas, kuriame buvo 49 pagyvenę keleiviai ir vairuotojas, anksti penktadienį išvažiavo į vienos dienos ekskursiją iš gyvenvietės, esančios netoli avarijos vietos.

P.Henri-Brandet pridūrė, kad nelaimė įvyko praėjus vos kelioms minutėms po to, kai autobusas išvažiavo iš Pri Palė Kornempso kaimo.

Ekskursantai buvo vieno pensininkų klubo nariai, kurie važiavo į kelionę po kaimyninį Landų regioną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)