Karinis krovininis lėktuvas trenkėsi į kalną 1952 m. lapkritį, žuvo visi juo skridę 52 kariai. Pirmieji avarijos padariniai pasirodė iš po Kolonio ledyno (esančio 80 kilometrų į rytus nuo Ankoridžo) pernai vasarą, informuoja „Reuters“. Juos pastebėjo Aliaskos Nacionalinės apsaugos pajėgų būrys, skridęs į mokomąją užduotį.

Vėliau tyrimą pradėjo Havajuose esanti JAV karo belaisvių ieškanti organizacija „Joint POW/MIA Accounting Command“ (JPAC).

Per metus JPAC komanda surinko visus daiktus ir palaikus nuo ledyno paviršiaus, o šią vasarą atvyko rinkti daugiau iš po tirpstančio ledo pasirodžiusių daiktų.

„Tirpstant ir judant ledynui, pasirodė daugiau daiktų“, – sakė tyrėjams vadovaujantis antropologas, teismo medicinos specialistas daktaras Gregory Bergas.

Rasta asmeninių daiktų: mažas žvejybos reikmenų krepšys, kompasas, gelbėjimosi reikmenų dėžutė, ledo ritulio lazda, pakelis cigarečių. Taip pat rado žmonių palaikų. Trumpoje spaudos konferencijoje G. Bergas paaiškino tik tiek, kad dešimtmečius gulėję lede jie gerai išsilaikė. Palaikus nusiųs į laboratoriją Havajuose, ten sulygins DNR pavyzdžius su gyvų giminaičių DNR.

Laboratorijos tyrimai įprastai trunka kelis mėnesius. Tyrimo duomenis paskelbs artimiausioje ateityje, sakė G. Bergas.

Daiktus renkantys tyrėjai turi būti labai atsargūs, saugotis gilių, vandens pilnų duobių, tarpeklių.

Manoma, kad tirpstant ledynui kitais metais į paviršių iškils daugiau daiktų.

Šiuo metu į ledyno paviršių iškilo lengviausi daiktai ir tik nedidelė dalis lėktuvo. „Neturime visų 52-ių kariškių palaikų“, – sakė G. Bergas.

Krovininis lėktuvas „C-124 Globemaster II“ trenkėsi į Ganeto kalną šaltuoju metu laiku. Manoma, katastrofa įvyko dėl blogo oro.

Kariškiai žinojo, kur įvyko avarija, bet dėl vietos nuošalumo ir dėl šalčio tuo metu negalėjo vykti palaikų, tad greitai juos ir sudužusį orlaivį užklojo sniegas.

Nuo pernai metų, kai pastebėjo pirmuosius daiktus, iki šios vasaros ledas nuo viršukalnės pasislinko dar 275 m.

JPAC tyrimui padedančios Aliaskoje esančios karinės bazės narių laukia nelengvas darbas – surinkti lėktuvo nuolaužas.

Nuo liepos pradžios kariškiai išgabeno 816 kilogramų lėktuvo nuolaužų.