Tibeto parlamento, įsikūrusio Indijos šiauriniame Dharamsalos mieste, pirmininkas Penpa Tseringas (Penpa Ceringas) sakė, kad per šią kampaniją trečiadienį bus rengiamos eitynės ir susitikimai Delyje.

"Padėtis tampa vis niūresnė", - P.Tseringas sakė per bendrą spaudos konferenciją su Lobsangu Sangay (Lobsangu Sangė), kuris 2011 metais perėmė politinio vadovo pareigas iš tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos ir buvo paskirtas ministru pirmininku.

Abu lyderiai sakė, kad nuo 2009 metų iki šių metų sausio 22 dienos jau 99 tibetiečiai susidegino protestuodami prieš Kinijos valdymą Tibete. Vyriausybė tremtyje nurodė, kad iš tų protestuotojų 83 mirė.

"Užuot mėginusi pašalinti pagrindines priežastis, dėl kurių vyksta tie susideginimai, dėl kurių tibetiečiai protestuoja įvairiomis kitokiomis formomis, Kinijos vyriausybė nusileido iki kaltinimų žaidimo", - pažymėjo L.Sangay.

"Jie kaltina mus dėl tragedijos Tibete, o tai neturi absoliučiai jokio pagrindo, nes Tibetas jau 50 metų yra okupuotas Kinijos", - pridūrė Harvardo universitete išsilavinimą įgijęs tibetiečių premjeras.

L.Sangay sakė, kad Indija, kurioje prieglobstį rado dešimtys tūkstančių tibetiečių tremtinių, "turėtų stipriai pasisakyti dėl Tibeto".

Per keturias dienas vyksiančią kampaniją Jungtinės Tautos (JT) bus raginamos pasiųsti į Tibetą tyrėjų grupes ir paskelbti detales apie diskusijas dėl žmogau teisių tarp Pekino ir užsienio galybių, nurodė L.Sangay.

Pasak jo, Tibeto vyriausybė ir parlamentas, kurie veikia Dharamsaloje nuo Dalai Lamos pabėgimo po nesėkmingo sukilimo prieš Kiniją 1959 metais, pasiryžę atkreipti dėmesį į "represijas prieš tibetiečius Tibete".

Tiek Dalai Lama, tiek premjeras ragino tibetiečius neberengti susideginimo akcijų.