Nuo 2009 metų iš viso 99 tibetiečiai susidegino protestuodami prieš Kinijos valdymą Tibete, rodo naujausi duomenys, pateikiami Indijoje įsikūrusios Tibeto egzilinės vyriausybės.

"Atsižvelgiant į besitęsiančią tragišką padėtį, prašau kitų tibetiečių nešvęsti Losaro (tibetiečių Naujųjų metų vasario 11-ąją) su mūsų įprastomis linksmybėmis", - sakoma premjero Lobsango Sangay pranešime.

"Prašau jūsų atlikti tik įprastas religines apeigas, tokias kaip šventyklų lankymas ir aukų atnašavimas", - pridūrė ministras pirmininkas, taip pat ragindamas tibetiečius dėvėti tradicinius drabužius, "siekiant pademonstruoti mūsų identitetą ir tradicijas".

Naujausia auka tapo 26 metų klajoklis Kunchokas Kyabas, susideginęs antradienį viename budistų vienuolyne tibetiečių autonominiame regione Kinijos vakarinėje Gansu provincijoje ir miręs nuo patirtų sužalojimų.

Jungtinėse Valstijose įsikūręs Laisvosios Azijos radijas (Radio Free Asia, RFA) pranešė, kad šis incidentas buvo jau 98-asis tibetiečių susideginimo atvejis Kinijoje.

Tokių incidentų labai pagausėjo pernai lapkritį, artėjant kartą per dešimtmetį vykstant postų perskirstymo procesui Kinijos komunistų partijoje, per kurį partijos vadovu buvo paskirtas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas). Numatoma, kad kovą jis taps Kinijos prezidentu.

Daugelis tibetiečių Kinijoje kaltina vyriausybę persekiojant jų religiją ir griaunant kultūrą, kai vis daugiau kinų, sudarančių šalyje etninę daugumą, keliasi gyventi į istoriškai tibetiečių dominuojamus regionus.

Kinija šiuos kaltinimu neigia, sakydama, kad tibetiečiams suteikta tikėjimo laisvė. Pekinas taip pat nurodo skiriantis jų regionams milžiniškas investicijas, kurios esą skatina Tibeto modernizaciją ir gerina gyvenimo kokybę.