JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry dalyvavo susitikime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Rusijos užsienio ministerijos vadovu Sergejumi Lavrovu dėl Amerikos interesų Artimuosiuose Rytuose, rašo leidinio „The Wall Street Journal“ apžvalgininkas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį įspėjo, kad Kremlius ir toliau tiekia sunkiąją ginkluotę ir palaikymą separatistams Rytų Ukrainoje, o ir toks Minsko sutarčių nesilaikymas „kelia pasipiktinimą“.

NATO manymu, Rusija taip pat stiprina pozicijas abiejose sienos su Ukraina pusėse. Dauguma Mariupolio gyventojų bijo ir ruošiasi puolimui.

„Argi gali būti pasirinktas tinkamesnis metas Johno Kerry ir Vladimiro Putino susitaikymui?“ – klausia straipsnio autorius.

Neabejotinai, mano jis. Po aštuonias valandas trukusių aptarimų J. Kerry pareiškė, kad „JAV ir ES sankcijos gali būti sušvelnintos“, jei Rusija įgyvendins Minsko sutarčių sąlygas. Autorius primena, kad tai jau antra sutartis, o pirmoji, sudaryta dar rugsėjo mėnesį, jau buvo sulaužyta.

„V. Putinui dabar gali būti atšauktos sankcijos, jei jis tik pasižadės įgyvendinti antrąją Minsko sutartį, kurią jis sulaužė vos tik ją pasirašęs“, – mano straipsnio autorius.

J. Kerry kalba apie Rusijos pasitraukimą iš Rytų Ukrainos, tačiau vengia užsiminti apie neteisėtą pernai įvykdytą Krymo užėmimą. Pernai JAV prezidentas Barackas Obama sakė, kad abejingumas Krymo aneksijos atžvilgiu yra pamokų, parašytų ant šio žemyno antkapių, ignoravimas.

Autorius pabrėžia, kad per konfliktą Rytų Ukrainoje žuvo daugiau nei šeši tūkstančiai žmonių. J. Kerry taip pat neišbarė Rusijos už tai, kad ši pardavė priešlėktuvinius kompleksus S-300 Sirijai.

2010 m. JAV prezidento administracija įtikino Maskvą neparduoti raketų Teheranui. Dabar administracija laiko šį sandėrį „leistinu“ ir net pasisako už tolesnį Rusijos ir Irano bendradarbiavimą.
Branduolinės sutarties svarba lemia, kokiems kompromisams ryšis B. Obama.

„Ukrainiečiai turėtų „žavėtis“, matydami kaip J. Kerry savanoriškai aukoja jų teritoriją dėl Amerikos interesų Artimuosiuose rytuose.“

Vakarų Europa padarys išvadą, kad amerikiečiai neprieštaraus sankcijų sušvelninimui, o estai, moldavai, lenkai ir kiti rytų europiečiai stebėsis, kai ir jų teritorijos taps sutarties objektu, – rašoma straipsnyje. – O V. Putinas suprato, kad gali užimti ką tik nori, palaukti, kol nurims dirbtinis pasipiktinimas ir sankcijos, o tada išmainyti savo užkariautas teritorijas į taikos pažadus“, – reziumuoja autorius.

JAV valstybės departamento atstovas Jeffas Rathke pareiškė, kad JAV valstybės sekretoriaus J. Kerry vizitas vykęs Rusiją šią savaitę nereiškia, kad abiejų šalių santykiai perėjo į kitą etapą.